Disciplina Gastroenterologie si Hepatologie - Spitalul Universitar de Urgenta Elias

Sef Lucrari Ionescu Elena-Mirela titular
Asist. Univ. Gologan Serban Ion titular
Asist. Univ. Arbanas Tudor titular
Asist. Univ. Andrei Mihai titular
Asist. Univ. Tieranu Cristian George titular

Înfiinţată în 2003 ca Bază clinică a Clinicii Gastroenterologie Fundeni sub coordonarea Prof.dr. Mircea Diculescu devine în 2009 Clinica de Gastroenterologie Elias şi ulterior Disciplina de Gastroenterologie S.U.U.Elias din cadrul Departamentului 5 Învăţământ clinic al Facultăţii de Medicină a UMF „Carol Davila” Bucureşti, ajungând în 2016 să cuprindă un număr de 5 cadre didactice cu contracte de muncă pe durată nedeterminată.

Din 2009 sunt pregătiţi studenţii Facultăţii de Medicină din anul IV în modulul de Gastroenterologie ajungându-se ca în anul universitar 2015-2016 să existe 3 serii de studenţi. În afara procesului de învăţământ în componentele teoretice şi practice studenţii au fost antrenaţi constant în cercetarea ştiinţifică fructificată constant de aceştia la manifestările ştiinţifice studenţeşti: anual se realizează lucrări de liceanţă de către studenţii din anul terminal.

Din 2003 sunt pregătiţi rezidenţi în specialitatea gastroenterologie şi se desfăsoară module de gastroenterologie pentru rezidenţi din alte specialităţi. În ultimii  ani 7 doctoranzi au finalizat lucrările de doctorat pe baza activităţii de cercetare desfăşurată în cadrul disciplinei.  Proiectele de cercetare desfăşurate în cadrul disciplinei au fost anual valorificate prin articole publicate în reviste de specialitate naţionale şi internaţionale şi la manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale.

Sectia de Gastroenterologie si Hepatologie Elias are o istorie recenta, fiind infiintata in urma cu 13 ani sub conducerea Profesorului Mircea Diculescu, majoritatea medicilor care lucreaza aici fiind formati in colectivul de la Clinica de Gastroenterologie Fundeni. Actualmente activitatea medicala este asigurata de un numar de 9 medici, intre care 5 cadre didactice si unul dedicat cercetarii.

Activitatea medicala se axeaza pe abordarea complexa a urgentelor digestive, preluarea acestora din unitatea de primiri urgente si rezolvarea lor in colaborare cu clinicile chirurgicale si medicale din cadrul spitalului; de asemenea colectivul nostru este implicat in rezolvarea urgentelor digestive ce survin la pacientii internati in alte sectii, dar si pentru evaluarea diagnostica endoscopica a pacientilor din clinicile de chirurgie, medicina interna, oncologie, etc.

Sectia noastra are un numar de 45 de paturi, cateva dedicate spitalizarilor de zi utile in principal tratamentelor biologice sau terapiei endoscopice complexe. Tratamentul complicatiilor cirozelor hepatice si  diagnosticul si stadializarea neoplaziilor digestive reprezinta principalele domenii de patologie cronica abordate in clinica noastra. Screening-ul afectiunilor neoplazice digestive reprezinta de asemena unul din domeniile de interes ale medicilor din clinica.

Cercetarea stiintifica reprezinta o componenta importanta a activitatii Clinicii de Gastroenterologie, Hepatologie si Endoscopie Elias. Colectivul de cercetare este reprezentat de 5 cadre universitare (conferentiar, sef de lucrari, trei asistenti universitari) si doi cercetatori.

Activitatea de cercetare stiintifica a fost valorificata prin lucrari de cercetare stiintifica pe baza de  granturi sau contracte incheiate cu CNCSIS in cadrul Planului National de Cercetare – Dezvoltare si granturi POSDRU pentru tineri cercetatori doctoranzi si post-doctoranzi, studii clinice sponsorizate de companii farmaceutice.

Valorificarea rezultatelor cercetarii s-a realizat prin publicarea de articole in reviste nationale si internationale indexate ISI si CNCSIS B/B+, comunicari sub forma de prezentari orale si postere la manifestari stiintifice nationale si internationale, redactarea de capitole in monografii si tratate de specialitate.

Activitatea didactica se realizeaza prin pregatirea si sustinerea de cursuri si lucrari practice pentru studentii de anul IV ai Facultatii de Medicina a UMF Carol Davila in cadrul modulului de Gastroenterologie, coordonarea de lucrari de licenta, indrumarea si formarea rezidentilor de gastroenterologie, medicina interna, diabet zaharat si boli metabolice.

Activitatea de curs pentru studenti este sustinuta Cursul de Gastroenterologie redactat de colectivul clinicii. Instruirea rezidentilor de Gastroenterologie implica activitate clinica, urgente gastroenterologice,  ambulator, training in endoscopie diagnostica si terapeutica precum si in ecografie generala, utilizand echipamente si accesorii moderne.

CURICULA DISCIPLINEI

 1. Refluxul gastroesofagian. Esofagita de reflux.
 2. Patologia esofagiana functionala.
 3. Neoplasmul esofagului.
 4. Sindroame dispeptice functionale.
 5. Gastritele cronice.
 6. Ulcerul gastroduodenal.
 7. Tumorile benigne ale stomacului.
 8. Cancerul gastric.
 9. Suferintele gastrice postoperatorii.
 10. Digestia si absorbtia intestinala.
 11. Diareele cronice.
 12. Enteropatiile disenzimatice si enteropatia glutenica.
 13. Boala Crohn si rectocolita ulcerohemoragica.
 14. Sindromul de malabsorbtie.
 15. Colonul iritabil. Constipatia cronica.
 16. Polipii colonici.
 17. Cancerul de colon.
 18. Diverticuloza intestinala.
 19. Etiopatogenia si fiziopatologia insuficientei pancreatice exo- si endocrine.
 20. Pancreatite acute.
 21. Pancreatitele cronice.
 22. Cancerul pancreatic.
 23. Colecistitele si angiocolitele acute.
 24. Litiaza biliara.
 25. Tumorile cailor biliare.
 26. Suferintele post-colecistectomie.
 27. Sindromul de hipertensiune portala.
 28. Encefalopatia hepatica.
 29. Hepatitele acute virale si medicamentoase.
 30. Hepatitele cronice.
 31. Cirozele ficatului si complicatiile sale.
 32. Ciroza biliara primitiva.
 33. Colangita sclerozanta primitiva. Hemocromatoza. Boala Wilson.
 34. Patologia hepatica alcool-indusa.
 35. Chistul hidatic si tumorile benigne hepatice.
 36. Cancerul hepatic.
 37. Peritonitele acute si cronice.
 38. Hemoragiile digestive superioare si inferioare.
 39. Noţiuni de endoscopie digestivă
 40. Noţiuni de ecografie abdominală
 41. Noţiuni de ERCP
  1. Actualităţi în patologia peptică digestivă (8ore) medici specialişti şi primari medicină internă şi medicină generală
  • Particularităţi fiziopatologice în BRGE
  • Atitudinea terapeutică în infecţia cu H.pylori
  • Tratamentul actual al BRGE
  • Infecţia H.pylori în patologia peptică digestivă
   1. Patologia funcţională digestivă în practică (12ore) medici specialişti şi primari medicină internă şi medicină generală
   • Particularităţi fiziopatologice în BRGE
   • Durerea abdominală acută
   • Probiotice
   • Comportamentul alimentar în patologia funcţională digestivă
   • Fiziopatologia tulburărilor funcţionale digestive
   • Sindromul de poluare bacteriană al intestinului subţire
   • Rolul anxioliticelor în patologia funcţională digestivă
   1. Actualităţi în bolile inflamatorii cronice intestinale (8ore) medici specialişti şi primari medicină internă şi gastroenterologie
   • Regimul alimentar în bolile inflamatorii cronice intestinale
   • Strategia terapeutică în bolile inflamatorii intestinale
   • Diagnosticul endoscopic al bolilor inflamatorii intestinale
   • Rolul ultrasonografiei abdominale în bolile inflamatorii intestinale
   1. Diagnostic şi tratament în afecţiunile pancreatice (8 ore) medici specialişti şi primari medicină internă şi gastroenterologie
   • Valoarea scorurilor în pancreatita acută
   • Tumorile endocrine pancreatice
   • Aspecte imagistice în pancreatita cronică
   • Tumorile pancreatice chistice – algoritm de diagnostic – prognostic.
 • hemoragiile digestive;
 • neoplasmul colorectal-rectal;
 • neoplasmul gastric;
 • neoplasmul hepatic;
 • neoplasmul pancreatic;
 • steatohepatitele;
 • bolile inflamatorii intestinale;
 • sindromul de intestin iritabil;
 • Medicaţia antitrombotică şi hemoragia digestivă superioară;
 • Sindromul de poluare bacteriana în bolile inflamatorii intestinale;
 • Instabilitatea genomică în leziunile maligne și premaligne colorectale ;
 • Evaluarea corelațiilor clinice și histologice între colita microscopică și sindromul de intestin iritabil;
 • Relația talasemie majoră – infecție VHC și implicația terapeutică și prognostică a asocierii celor două afecțiuni.
 • Andrei, S Gologan A Stoicescu ME. Ionescu, T Nicolaie T, M Diculescu.Small intestinal Bacterial owergrowth Syndrom Prevalence in Romanian Patients with Inflammatirz Bowe Disease.Current Health Science Journal2016 42(2): 151-6.
 • EM Ionescu, T Nicolaie, Gologan SI, Mocanu A, Ditescu C, Arbanas T, Stoicescu A, Teiusanu A, Andrei A, Diculescu M, Ciocirlan M. Opportunistic colorectal cancer screening using colonoscopy. Comparative results between two historical cohorts in Bucharest, Romania.J Gastrointestin Liver Dis 2015; 24 (2):171-176.
 • EM Ionescu, M Ciocirlan, T Nicolaie M Diculescu. New perspective for detecting colorectal neoplatic lesions bz cytogenetic biomarkers in average risk patients.J Gastrointestin Liver Dis 2015; 24 (2):84-85.
 • Andrei M, Nicolaie T, Stoicescu A, Teiusanu A, Gologan S, Diculescu M. Intestinal microbiome, small intestinal bacterial overgrowth and Inflammatory Bowel Diseases – what are the connections ?Current Health Sciencies Journal2015; 41(3):197-203.
 • EM Ionescu, T Nicolaie, A-M Ionescu, G Becheanu., Fl Andrei., M Diculescu., M Ciocirlan. Predictive cytogenetic biomarkers for colorectal neoplasia in medium risk patients.J Med. Life 2015; 8(3): 398-403
 • A Teiusanu, M Ionescu, S.Gologan, A Stoicescu, M. Andrei, T. Nicolaie, M Diculescu. Dietary therapy impact for cirrhotic patients with hepatic encephalopathy. Jurnalul de chirurgie 2012; 8(3): 373-8, cod CNCSIS 449
 • Ionescu M Ciocirlan T Nicolaie, M Diculescu, Nuclear Division Index – useful cytogenetic marker in advaced adenoma and colorectal cancer prediction- partial resultsJ Gastrointestin Liver Dis 2012; 21 (2):108.
 • T Nicolaie, C Ditescu, S Gologan, M Ionescu, M Popa The implications of epigenetic factors in premalignant lesions of the digestive tract. J Gastrointestin Liver Dis 2012; 21 (2):87.
 • M Ionescu, M Ciocirlan, G Becheanu,T Nicolaie C Ditescu, A Teiusanu, S Gologan, T Arbanas, M Diculescu,. Nuclear Division Index may predicNeoplastic Colorectal Lesions.Maedica2011; 3 (6):173-178.
TOP