Disciplina Pediatrie - Institutul Clinic Fundeni

Conf. Univ. Colita Anca titular
Sef Lucrari Stoica Cristina titular
Sef Lucrari Diaconu Adriana titular
Asist. Univ. Gilice Madalina-Alice-Simona titular
Asist. Univ. Jardan Cerasela titular
Asist. Univ. Serbanica Andreea Nicoleta determinat
Asist. Univ. Jercan Cristina Georgiana determinat
Asist. Univ. Radu Letitia Elena titular

Clinica de Pediatrie din Institutul Clinic Fundeni, cu traditie veche si recunoscuta ca centru de excelenta al pediatriei din Romania, a fost infiintata in anul 1959 sub conducerea domnului Profesor Dr. Ion Nicolau, membru corespondent al Academiei Romane. Ulterior, in perioada 1961 – 1993, echipa de tineri medici, sub indrumarea Sefului de Clinica  – domnul Prof. Dr. Gheorghe Goldis, membru titular al Academiei de stiinte medicale, reprezinta principalul grup de lucru cu interes deosebit in patologia onco – hematologica si nefrologica pediatrica, devenind una dintre cele mai importante școli medicale pentru specializarea a numeroase generații de medici. Domnul Profesor. Dr. Constantin Virgiliu Arion, membru titular al Academiei de stiinte medicale, cu o cariera stiintifica impresionanta, Seful Clinicii de Pediatrie in perioada 1994 – 2011, continua remarcabil procesul de dezvoltare si perfectionare a activitatii medicale si didactice, prin infiintarea Departamentului de Transplant Medular (primul transplant medular in 2001). Doamna Conferentiar Dr. Anca Colita care conduce Disciplina din anul 2012, a extins activitatea de  cercetare stintifica prin participarea la numeroase studii si proiecte de cercetare nationale si internationale in care au fost implicati atat studenti cat si rezidenti si a introdus in practica medicala curenta transplantul de la donator neanrudit (2013), cat si haplotransplantul (2016).

Clinica de Pediatrie Fundeni cuprinde 3 sectii. In Sectiile I si II sunt ingrijiti in special pacienti cu afectiuni hematologice maligne (leucemii acute/cronice, limfoame, sindroame mielodisplazice, histiocitoza, sindroame hemo-fagocitice) si non-maligne (anemii congenitale sau dobandite, trombocitopenii/trombocitopatii, neutropenii, tulburari de coagulare), precum si afectiuni gastroenterologice (hepatopatii, gastrite, boli autoimune, colaborare cu Centrul de Transplant Hepatic Fundeni). In Sectia I exista cel mai mare Centru national de ingrijire a copiilor si adolescentilor cu Talasemie si singurul Centru Comprehensiv pentru Diagnosticul si Tratamentul pacientilor cu Hemofilie din Romania acreditat european din 2015 (impreuna cu Clinica de Hematologie Fundeni). In Clinica de Pediatrie Fundeni sunt diagnosticate si tratate anual peste 100 de cazuri noi de hemopatii maligne, fiind clinica cu cea mai mare adresabilitate nationala. Sectia II cuprinde si Departamentul de Transplant Medular Pediatric care efectueaza toate tipurile de proceduri de transplant la cele mai inalte standarde. Departamentul de Gastroenterologie asigura ingrijirea pre si post transplant hepatic. Sectia III asigura terapia integrata a copiilor cu boli renale, insuficienta renala acuta si cronica si transplant renal (nefrologie clinica si dializa), lupus eritematos sistemic, etc. Clinica de Pediatrie Fundeni are o capacitate de 111 paturi pentru spitalizari continue, precum si un compartiment de spitalizare de zi.

Activitatea didactica medicala care se desfasoara in Clinica de Pediatrie Fundeni, se adreseaza studentilor de anul V ai Facultatii de Medicina din U.M.F. “Carol Davila” Bucuresti, rezidentilor din specialitatea pediatrie si din alte specialitati in a caror curricula sunt prevazute stagii clinice in specialitatea pediatrie (alergologie si imunologie clinicaboli infectioasechirurgie pediatricadiabet zaharat si boli metaboliceepidemiologiegenetica medicalamedicina de familiemedicina de urgentanefrologieneonatologieneurologie pediatricapsihiatrie pediatrica), precum si doctoranzilor si medicilor specialisti si primari pediatri care doresc supraspecializare in hemato – oncologie, transplant medular si nefrologie.

Pentru studentii din anul V, disciplina Pediatrie este obligatorie, cursurile si stagiile practice de pediatrie fiind organizate conform programei analitice a U. M. F. “Carol Davila”. Curricula este in concordanta cu standardele nationale si internationale, asigurand dobandirea de catre studenti a cunostintelor si competentelor indispensabile domeniului pediatrie. Tematica si programarea cursurilor si a activitatilor practice sunt afisate inainte de inceperea fiecarui modul. Pe parcursul unui an universitar exista 2 serii de pregatire cu predare in limba romana si 1 serie de pregatire integral in limba engleza. Lucrarile practice pentru studenti constau in vizite zilnice la pacientii internati in Clinca de Pediatrie Fundeni, cu discutarea cazurilor (anamneza, examen clinic, diagnostic pozitiv si diferential, tratament, complicatii, evolutie, prognostic). Pentru studenti, activitatea de cercetare consta in studii individuale finalizate prin elaborarea lucrarilor de licenta.

Activitatea de educare postuniversitara se refera la pregatirea medicilor rezidenti si a medicilor specialisti si primari pediatri sau din alte specialitati, cu scopul insusirii cunostintelor corespunzatoare fiecarui nivel de pregatire, atat din punct de vedere teoretic (cursuri, prezentari de caz), cat si practic (stagii clinice si paraclinice).

In ceea ce priveste activitatea de cercetare, aceasta se reflecta prin derularea in Clinica de Pediatrie a numeroase proiecte de cercetare medicala, trialuri clinice si studii doctorale, iar rezultatele obtinute sunt prezentate sub forma de conferinte / comunicari orale / postere / articole in cadrul celor mai importante congrese si reviste nationale si internationale indexate ISI / BDI.

Clinica de Pediatrie Fundeni are stranse colaborari interdisciplinare cu toate clinicile, laboratoarele si sectiile de specialitate din Institutul Clinic Fundeni, cu alte institutii medicale din Bucuresti si din tara, cu prestigioase clinici si institute din strainatate. De asemenea, echipa de medici ai Disciplinei Pediatrie Fundeni participa activ la elaborarea protocoalelor nationale de diagnostic si tratament in cadrul celor mai importante societati profesionale nationale si in proiectele educationale ale U. M. F. “Carol Davila” si ale Colegiului Medicilor.

Programa analitica studenti anul V Disciplina Pediatrie

Perioada stagiu disciplina Pediatrie Fundeni:8 saptamani

Tematica cursuri – 2 ore / zi, 5 zile pe saptamana:

Nr. Crt. TITLU CURS
1. Probleme de diagnostic si tratament in pediatrie; Recomandari de vaccinare in pediatrie
2. Cresterea si dezvoltarea
3. Nutritia si alimentatia
4. Maladii congenital de cord
5. Boli genetice de metabolism
6. Infectii respiratorii superioarePneumonii bacteriene
7. Nou nascut (normoponderal, prematur, dismatur )
8. Nou nascut patologic
9. Patologia Carentiala (MPC, anemia carentiala, rahitism carential, tetania)
10. Astmul bronsic ; Wheezing recurent
11. Bronsiolita, pneumonii interstitiale, pneumonii atipice
12. Insuficienta cardiaca
13. Anemii aplazice
14. Glomerulonefrite acute si cronice
15. Sindroame nefrotice
16. Infectiile urinare
17. Insuficienta renala acuta, cronica
18. Anemii hemolitice
19. Sindroame hemoragipare (trombocitopenii/patii, vasculopatii, coagulopatii)
20. Medicina adolescentului (obezitatea, tulburarile de comportament, copilul abuzat, drogurile)
21. Boala diareica acuta simpla, sindromul de deshidratare acut
22. Boli diareice trenante ; Sindroame de malabsorbtie
23. Icterele sugarului si copilului
24. Hepatitele cronice/ciroza hepatica
25. Socul
26. Leucemii
27. Limfoame, tumori solide
28. ACJ, Lupus eritematos, RAA
29. Sindroamele de imunodeficienta congenitale si dobandite
30. Reanimarea cardio-respiratorie
31. Intoxicatiile acute

 

Lucrarile practice se desfasoara zilnic in Clinica dupa terminarea orelor de curs. Absentele la lucrarile practice se vor recupera in timpul contravizitelor sau garzilor.

Mod de examinare:

 • Examen partial scris tip grila
 • Examen final: oral lucrari practice + scris tip grila

TEMATICA CURSURILOR:

 1. Abordarea diagnostica si terapeutica a enurezisului la copil
 2. Monitorizarea Insuficientei Renale Cronice stadiul predialitic la copil
 3. Infectiile de tract urinar la copil
 4. Anemii hemolitice la copil – diagnosticul clinic si paraclinic
 5. Urgente in hemato – oncologia pediatrica
 6. Indicatii ale transplantului medular in pediatrie
 • onco – hematologie,
 • leucemii acute,
 • limfoame,
 • transplant medular,
 • hemofilie, talasemie,
 • insuficienta renala,
 • boli de colagen,
 • dializa,
 • gastroenterologie
 1. Optimizarea diagnosticului şi tratamentului leucemiilor acute şi sindroamelor mielodisplazice la copii. (Ottimizzatione dei percorsi diagnostici e curative delle leucemie infantile complesse) Proiect internaţional în cooperare cu Institutul Gianina Gaslini, Genova, Italia, (L. 212/92 Romania 12- C/ES5-05/05)
 2. End-of-life Decision Making: Competency and Autonomy of Children and Adolescents in Pediatric Oncology decision making processes. Comparative research study between Switzerland and Romania, partially funded by FNSNF, Division IV NPR, NO. 406740_139283/1,
 3. Monitorizarea moleculară a prinderii grefei de celule stem hematopoietice. Impactul analizei himerismului în transplantele alogeneice cu regimuri de condiţionare mielo- şi nonmieloablative (TCSH) – Proiect CEEX 48/2005
 4. Optimizarea strategiilor terapeutice în funcţie de caracteristicile biologice ale celulei maligne în leucemiile acute la copil (LACRO-2006) – Proiect CEEX 76/2006
 5. Valoarea tipizării moleculare a profilelor HLA pentru optimizarea selecţiei donatorilor de alogrefe de celule stem hematopoietice şi pentru iniţierea Registrului Naţional Român de donatori. Proiect CEEX 75/2006
 1. Leucemia acuta limfoblastica la copil. Colita Anca, Colita Andrei. Editura Universitară Carol Davila,București, 2014, ISBN: 978-973-708-737-9
 1. Combined procedure of vascularized bone marrow transplantation and mesenchymal stem cells graft – an effective solution for rapid hematopoietic reconstitution and prevention of graft-versus-host disease. Coliţă A, Coliţă A, Zamfirescu D, Lupu AR. Med Hypotheses. 2012; 79(3):302-3. doi: 10.1016/j.mehy.2012.05.014. Epub 2012 Jun , IF – 1,05
 1. Fludarabine, low-dose cyclophosphamide and rabbit antithymocyte globulin allowed stable engraftment after allogeneic peripheral blood stem cell transplantation for poly-transfused dyskeratosis congenita patient: case report. Coliţă A, Tanase A, Varady Z, Coliţă AD, Arion C. Transplant Proc. 2013;45(7):2849-53. doi: 10.1016/j.transproceed.2013.02.137. IF -0,95
 1. Triggers for driving treatment of at-risk patients with invasive fungal disease. Drgona L, Colita A, Klimko N, Rahav G, Ozcan MA, Donnelly JP. J Antimicrob Chemother. 2013;68 Suppl 3:iii17-iii24. doi: 10.1093/jac/dkt391. IF – 5,34
 1. Metode de epurare extrarenală la copilul cu Insuficienţă renală cronică. Cristina Stoica. Editura Mustang, Bucureşti, 2011, 100p, ISBN 978-606-8058-66-5, cod CNCSIS 327. (1 citare în: Anemia la copilul cu boală cronică de rinichi. Revista Medicina Modernă. 2011. ISSN 1223-0472, cod CNCSIS 475 B+)
 1. Left Ventricular Mass and Diastolic Dysfunction in Children on Dialysis. Poster – Adrian Catalin Lungu, Ana-Maria Viziniuc, Alexandra Niculae, Iulia Constantinescu, Ovidiu Constantin Limoncu, Ioana Ghiorghiu, Mihai Gafencu and Cristina Stoica. Nephrology Dialysis Transplantation 31 (Supplement 1): i328–i340, 2016 doi: 10.1093/ndt/gfw179.41,ISSN 0931 – 0509, 53th ERA-EDTA Congress – Vienna – 21-24 May 2016
 1. Anti-Factor H Autoantibody–Associated Hemolytic Uremic Syndrome – first case in Romania treated with Eculizumab – Poster – Adrian Catalin Lungu, Raluca Teleanu, Cristina Stoica, Pediatric Nephrology, September 2015, Volume 30, Issue 9, pp 1543-1730, DOI 10.1007/s00467-015-3158-7,  ISSN: 0931-041X (Print) 1432-198X (Online) , http://link.springer.com/article/10.1007/s00467-015-3158-7. 48th Annual Scientific Meeting of the European Society of Pediatric Nephrology – Bruxelles, Belgium – 3-5 Sept 2015
 1. Genotypic and Phenotypic Correlations in β Thalassemia Major. Diaconu A, Bălan G, Neamțu T, Duțescu M, Plăiașu V, Marcu AM, Vultur H, Constantin M, Ungureanu MI, Bălăceanu A. The 1st Congress of the Romanian Association of Laboratory Medicine, 20-22 mai 2015, Sighişoara. Revista Romana de Medicina de Laborator, Supliment la vol.23, Nr.1, martie 2015, cotata ISI (IF 2013: 0.171), S86.
 1. The new chelation regims and follow-up the children with beta-thalassemia major by ultrasound screening in clinical practice. A Bălăceanu, A Diaconu, C Diaconu, C Costache, G Nicolae.. Cardiovascular Therapeutics ISSN 1755-5914. ISI, IF 2.353. 3rdWorld Heart Failure Congress of The World Heart Failure Society in association with Turkish Society of Cardiology Working Group of Heart Failure, 29 nov – 02 dec 2012, Istanbul, Turcia
 1. Primary malignant fibrous histiocytoma of the right ventricle: case report and review of the literature. Bălăceanu A, Mateescu D, Diaconu C, Sărsan A. Journal of Ultrasound in Medicine, 2010, vol. 29, no4: 655-658. ISI; IF (2010) 1,246. ISSN 1550-9613
TOP