Conf. univ. | Manolescu Loredana-Sabina-Cornelia | titular |
Șef Lucrări | Preda Madalina | titular |
Șef Lucrări | Coculescu Bogdan-Ioan | titular |
Disciplina Microbiologie, Parazitologie si Virusologie din cadrul Facultatii de Moase si Asistenta Medicala a fost creata pentru studiul agentilor etiologici care stau la baza bolilor infectioase: bacterii, virusuri, paraziti si fungi. Studentii facultatii noastre sunt in momentul finalizarii studiilor, primele cadre medicale care intra in contact cu acesti agenti patogeni.
In cadrul diagnosticului microbiologic, virusologic sau parazitologic, asistentul medical, moasa si uneori tehnicianul dentar trebuie sa recolteze, transporte si sa prelucreze produse patologice infectioase, unele cu risc biologic important. Daca acest pas nu este corect efectuat intregul diagnostic este complet compromis. Daca acest pas nu indeplineste criteriile de biosiguranta, riscurile cresc pentru cadrele medicale implicate.
In cadrul disciplinei s-au reunit doua cadre didactice cu experienta in domeniul microbiologiei, parazitologiei si virusologiei, medici primari, care au lucrat si lucreaza in aceste domenii cu pacienti si sunt capabile sa instruiasa viitoare cadre medicale pentru orice specialitate.
Disciplina isi are sediul in cadrul Institutul National de Cercetare „Cantacuzino”, un institut cu traditie in microbiologie, imunologie, virusologie, parazitologie, micologie si vaccinologie, unica in tara. Este o oportunitate imensa pentru studentii nostri de a intra in contact cu cercetatori de top si de a putea vedea diverse materiale unice in România (culturi de bacil difteric, bacilul antraxului, leptospira, Bordetella pertussis etc). Studentii deprind importante abilitati in diagnosticul, prevenirea si controlul bolilor infectioase.
MICROBIOLOGIE
Laboratorul de microbiologie. Prezentarea echipamentelor, dispozitivelor, materialelor. Măsuri de protecție. Metode de sterilizare și dezinfecție.
Recoltare, transport, însămânțare produse patologice: sputa, aspirat traheobronsic, sange, LCR, puroi, urină, secreții genitale, otice, oftalmice. Frotiuri. Colorații. Examenul microscopic. Medii de cultură. Identificarea pe baza caracterelor de cultură, biochimice și metabolice. Testarea sensibilității la antibiotice și chimioterapice. Antibiograma, CMI si CMB.
Reacții Ag-Ac. Aglutinare, hemaglutinare. ELISA, IF, RFC, RSN, IDR.
Diagnosticul de laborator în infecțiile produse de microorganismele din genurile Staphylococcus, Streptococcus, Escherichia, Klebsiella, Proteus, Shigella, Salmonella, Haemophilus Bordetella, Corynebacterium, Listeria, Bacillus, Clostridium, Mycobacterium,Chlamydia, Mycoplasma, Treponema.
PARAZITOLOGIE
Diagnosticul de laborator în infecțiile produse de protozoare (Entamoeba hystolitica, Giardia duodenalis, Trichomonas vaginalis, Toxoplasma gondii etc.).Diagnostic de laborator in fascioloză și tenioze (Fasciola hepatica, Taenia solium, Taenia saginata, Diphyllobothrium latum, Hymenolepis nana etc.). Diagnosticul de laborator în boala hidatică, ascaridioza, enterobioza, strongiloidoza, trichineloză, toxocaroză, tricocefaloză.
VIRUSOLOGIE
Etapele izolarii si identificarii virusurilor. Prelevare, transport, prelucrare, etichetare, evidenta. Culturi de celule. Izolarea pe culturi celulare. Principalale tipuri de efect citopatic.
Diagnosticul de laborator al infectiilor cu herpesvirusuri, virozelor cu transmitere sexuala si materno-fetala (Sindromul TORCH), virozelor respiratorii, hepatitelor virale A, B, C, D, E, infectiei HIV/SIDA, infectiei cu papilomavirusuri.
MICOLOGIE
Diagnosticul de laborator în infecțiile Candida, Cryptococcus, Aspergillus.
Informatii utile pentru studenti (Informatii privind curricula sau bibliografia etc)
MICROBIOLOGIE, anul I
PARAZITOLOGIE, anul II
VIRUSOLOGIE, anul II
MICOLOGIE,anul II
CURS OPTIONAL:SINDROMUL T.O.R.C.H., adresat studentilor din anul III.
BIBLIOGRAFIE
Cursul post universitar organizat de disciplina noastra: TORCH – diagnostic de laborator; Coordonator Profesor dr. Mircea Ioan Popa; Responsabil Sef lucrari dr Loredana Manolescu