Conf. univ. | Anghelescu Aurelian | titular |
Șef Lucrări | Rahnea-Nita Gabriela | titular |
Șef Lucrări | Zamfirescu Andreea | titular |
Asist. univ. | Prada Ana-Gabriela | determinat |
Asist. univ. | Mihalache Ruxandra | titular |
Asist. univ. | Stoica Simona Isabelle | titular |
Asist. univ. | Alecu-Mihai Valeria Madalina | determinat |
Disciplina Geriatrie, Gerontologie si ingrijirea calificata a varstnicului; Ingrijiri calificate la domiciliu; Recuperarea in neurochirurgie reprezinta un summum de activitati didactice, profesionale si de cercetare a doua sectii clinice universitare, vecine:
Avand in vedere caracterul multidisciplinar (4 materii de predare: Geriatrie, Gerontologie si ingrijirea calificata a varstnicului; Ingrijiri calificate la domiciliu;Recuperarea in neurochirurgie; Recuperarea in Geriatrie) s-a impus titularizarea in cadrul acestei discipline de cadre didactice de specialitati diferite (geriatrie si gerontologie, neurologie, oncologie, recuperare medicina fizica) cu experienta profesionala in domeniile respective, recunoscute in lumea medicala de profil.
Cadrele didactice universitare din cadrul disciplinei au preocupari profesionale ce includ managmentul bolilor cronice specifice si a ingrijirilor la domiciliu/ingrijiri paliative, managementul recuperarii in bolile neurochirurgicale, neuromusculare si in geriatrie.
Numeroase proiecte de cercetare ale disciplinei privesc starea de sanatate a populatiei varstnice, cu dizabilitati, preventia pentru grupe de varsta vulnerabile, calitatea vietii persoanelor varstnice si a ingrijirilor acestora. Activitatea noastra se regaseste in participarea la proiecte europene privind noile Politici de sanatate ale UE pentru populatia varstnica privind ghiduri de buna practica pentru Sindromul de instabilitate(Falls Prevention), Sindromul de fragilitate ( Frailty Guidelines) , Imbatranirea activa (Action Health Ageing).
In permanenta, cadrele didactice au fost prezente cu lucrari stiintifice de cercetare la numeroase congrese, conferinte, nationale si internationale si au publicat articole in reviste de specialitate.
Particularitatea carierei universitare medicale este ca aceasta nu poate face abstractie de integrarea clinica, de activitatea medicala. Clinicile universitare de Geriatrie si Gerontologie si de Recuperare neuromusculara se caracterizeaza prin unicitatea activitatii medicale, de diagnostic, tratament, recuperare, monitorizare boli cronice, ingrijiri pentru persoanele varstnice, ingrijiri paliative oncologice si nononcologice.
Nevoile societatii sunt din ce in ce mai mari in privinta calitatii activitatii medicale, a educatiei tinerilor studenti si viitoare cadre medii in specialitatile de asistenta medicala si fiziokinetoterapie, a indrumarii acestora in vederea obtinerii competentelor in domeniile de activitate. Indrumarea studentilor in activitatea de cercetare este un deziderat al facultatii noastre. Cercetarea medicala in aceste specialitati inseamna abordarea stiintifica a procedurilor de ingrijire a pacientilor, propunerea de proceduri, protocoale, planuri de nursing specifice. Publicarea cazurilor noi, rare, atipice, este de asemenea o sursa de invatare si de dezvoltare profesionala.
In clinica noastra este abordata ideea moderna de implementare participativa a unei educatii medicale complexe de activitate si ingrijire cu scopul de a îmbunătăţi continuu cunoştinţele şi abilităţile medicale.
Activitatea celor doua Clinici Universitare mentionate mai sus se desfasoara pe mai multe paliere: didactica, cercetare si indrumare, astfel:
1.Performanta fizica- metoda de screening a fragilitatii la varstnici;Adresabilitate medici specialisti de geriatrie si gerontologie, medici psihiatri, medici neurologi, medici specialisti de recuperare medicina fizica, medici de familie, cadre medicale medii cu studii superioare
Tema cursului:
2. Tratament neuroregenerativ/neuroprotector/eutrofic la pacienții vârstnici ; Adresabilitate medici specialisti de geriatrie si gerontologie, medici psihiatri, medici neurologi, medici specialisti de recuperare medicina fizica, medici de familie, cadre medicale medii cu studii superioare
Tema cursului:
1. Geriatrie, Gerontologie si ingrijirea calificata a varstnicului are ca obiectiv general, prezentarea şi însuşirea de către studenţi a noţiunilor teoretice esenţiale ale specialitatii de Geriatrie si Gerontologie şi a modalităţilor practice de abordare complexă a polipatologiei geriatrice şi de îngrijire calificată a vârstnicului. Obiectivele specifice disciplinei de studiu sunt necesare pentr acordarea competentei in asistenta medicala generala si mai ales, geriatrica, conform cerintelor europene actuale:
2. Ingrijiri calificate la domiciliu (ICD) are drept obiectiv principal prezentarea sistematică a principalelor aspecte legate de problematica Ingrijirilor la Domiciliu Calificate, inclusiv in viziunea OMS asupra stării de sănătate-boală-dizabilitate-dependență. Obiectivele specifice specialitatii se refera la principalele tipuri de servicii medicale și manevre oferite prin ICD, bazat pe conceptul de externare dirijată inclusiv îngrijiri paliative; integrarea într-un program complex, deservit de o echipa multi-/interdisciplinara de profil (inclusiv îngrijiri psihologice, spirituale sau/si vocationale), cu obiective rezultate pe baza datelor si demersurilor moderne de evaluare clinico-paraclinica, functionala si sociala, inclusiv din perspectiva raportului cost – eficiență, în activitatea sanitară specifică; tehnici de nursing,exercitii/metode de kinetoterapie si alte secvente procedurale,inclusiv diagnostice,utile in tratamentul/recuperarea diferitelor afectiuni beneficiare de ICD; modalitati de adaptare a mediului ambiant, de viata, munca si social, legate de problematica reinsertiei lor socio-familiale si chiar (eventual) profesional-vocationale; familiarizarea studentului cu aplicarea, in practica de asistență clinică la domiciliul pacientului, a activitatilor mai sus mentionate
3. Recuperarea in GeriatrieObiectivul principal al acestei discipline din cadrul BFKT An III este formarea unei culturi de specialitate si dezvoltarea de cunostinte si abilitati practice ale studentilor in domeniul recuperarii geriatrice. Obiectivele specifice se refera la identificarea diferitelor categorii de disfuncții somatice, dizabilități, conform clasificării internaționale ICF la pacienții vârstnici; evaluarea clinico-funcționala cu aspecte disfuncționale la nivelul membrului superior, membrului inferior și coloanei vertebrale în contextul diferitelor categorii de patologie (reumatismal, ortopedico-traumatic, cardio-vascular și respirator, neurologic) în geriatrie; cunoasterea programelor de Recuperare Medicală si proceduri fizicale (proceduri locale de termoterapie și/sau hidrotermoterapie, electroterapie, masaj terapeutic și kinetoterapie) la pacientul vârstnic; tipuri de kinetoterapie (repaus, terapia posturală, programe de mobilizare pasivă-activă ajutată, antrenamentul la efort) la pacienții geriatrici; tipurile de orteze cu indicații și contraindicații pentru pacientul vârstnic; cunoastera de programe de educație medicală a pacienților geriatrici cu deficiențe locomotorii.
Bibliografie: