Disciplina O.R.L. - Spitalul Clinic "Sf.Maria"

Prof. univ. Sarafoleanu Caius-Codrut titular
Conf. univ. Musat Gabriela-Cornelia titular
Șef Lucrări Lupoi Daniel titular
Asist. univ. Preda Mihai Alexandru titular
Asist. univ. Radu Lucia titular
Asist. univ. Tanase Ionut titular
Asist. univ. Anghel Georgiana-Alina titular

In anul 1973, prin ordinul Ministrului Sanatatii, Academician Theodor Burghele, a fost infiintata Sectia ORL si CCF de la actualul Spital Clinic “Sfanta Maria”, Bucuresti.

In anul 1994 devine Clinica Universitara, afiliata Facultatii de Stomatologie a UMF “Carol Davila”, sub conducerea domnului Prof. Dr. Dorin Sarafoleanu.

In anul 2014, Clinica ORL “Sfanta Maria” devine Centru de Excelenta in Chirurgia Endoscopica ORL al UMF “Carol Davila” Bucuresti.

Organizeaza in fiecare an cursuri de pregatire universitara si postuniversitara avand ca  preocupari chirurgia endoscopica ORL si de baza de craniu, chirurgia LASER ORL, chirurgia oncologica, urgentele ORL, tulburari ale aparatului acustico-vestibular, etc. Aceste cursuri, onorate de participarea unor lectori de prestigiu din tara si strainatate, se adreseaza studentilor si medicilor ORL sau de alte specialitati.

In urma castigarii unui grant european pentru dezvoltarea infrastructurii de cercetare (2014), clinica beneficiaza de dotari la cele mai inalte standarde atat pentru investigatie clinico-paraclinica si tratamentul pacientilor cat si pentru formarea studentilor si medicilor rezidenti.

Relatiile de colaborare academica cu clinici de prestigiu din Italia, Marea Britanie, Belgia, Germania, Franta, Israel au crescut vizibilitatea clinicii pe plan international, facilitand formarea profesionala a medicilor rezidenti si doctoranzilor prin implicarea in proiecte de cercetare comune, sau efectuarea de stagii de pregatire.

Clinica ORL “Sfanta Maria” reprezinta un etalon pentru otorinolaringologia romaneasca atat prin traditie cat si prin realizarile actuale. Profesorul Dorin Sarafoleanu, cel care a pus bazele acestei clinici, detine cateva prioritati nationale in ceea ce priveste imunologia cailor respiratorii superioare, chirurgia LASER in ORL, precum si chirurgia endoscopica functionala rinosinusala. Traditia in inovare medicala a fost dusa mai departe de actualul sef de clinica, Prof.Dr. Codrut Sarafoleanu care detine prioritatea nationala in chirurgia endoscopica de granita a bazei de craniu, cailor lacrimale si orbitei. Ca o confirmare a acestor realizari, Clinica ORL “Sfanta Maria” a devenit Centru de Excelenta in Chirurgia Endoscopica ORL a UMF “Carol Davila”.

In urma implementarii unui grant european pentru dezvoltarea infrastructurii de cercetare, Clinica ORL este parte a “Centrului de excelență pentru cercetarea mecanismelor tulburarilor senzitiv-senzoriale si studiul patologiei inflamator-infecțioase, tumorale și obstructive a căilor aero-digestive superioare”, ce permite tratarea si investigarea pacietilor la cele mai inalte standarde de calitate avand disponibile urmatoarele facilitati:

– 2 sali de operatie ultramoderne, dotate cu dispozitive de navigatie ORL, microscop operator,  LASER CO2, LASER diode, aparate de radiochirurgie, electrochirurgie, sialendoscopie, etc. ce permit efectuarea de interventii chirurgicale de mare precizie (chirurgie endoscopica ORL si baza de craniu, chirurgie LASER si radiofracventa ORL, fonochirurgie, chirurgie oncologica, etc)

– serviciul de audiologie si tulburari vestibulare,

– laborator de explorari functionale ORL (electrodiagnostic, olfactometrie, rinomanometrie)

– laborator pentru investigarea tulburarilor respiratorii in somn

– laborator pentru investigarea si tratamentul tulburarilor foniatrice

Scopul disciplinei ORL

  1. Inţelegerea rolului afecţiunilor curente ORL în patologia generală
  2. Cunoaşterea influenţei afecţiunilor ORL în patologia stomatologică
  3. Informaţii privind interferenţele unor afecţiuni chirurgicale ORL cu patologia şi chirurgia OMF

Obiectivele disciplinei ORL– se are în vedere ca studenţii să fie capabili :

  1. Să cunoască criteriile de diagnostic ale afecţiunilor curente ORL
  2. Să poată indica un tratament corect de primă instanţă
  3. Să cunoască relaţiile cauză-efect între afecţiunile ORL şi patologia stomatologică şi invers
  4. Să-şi însuşească manevre de bază în tratamentul de urgenţă al unor afecţiuni ORL- corpi străini, hemoragii, arsuri, insuficienţă respiratorie etc.
  5. Să cunoască momentul în care pacientul trebuie îndrumat catre specialistul ORL
  6. Să recunoască aspectele de patologie ORL care impun o conduită terapeutică în echipa ORL- stomatologie sau ORL- chirurgie OMF

Pentru atingerea acestor obiective, disciplina ORL – Spitalul Clinic „Sfanta Maria” dispune de o infrastructura moderna de invatamant formata din:
– amfiteatrul Spitalului Clinic „Sfanta Maria”, cu o capacitate de 150 locuri, pentru desfasurarea cursurilor ORL, dotat cu aparatura de videoproiectie si sonorizare
– doua sali didactice pentru studenti dotate cu sistem de videoproiectie, tabla interactiva, sistem de transmisie live a interventiilor chirurgicale din sala de operatie, unit de consultatie ORL
– studentii au acces la toate spatiile in care se desfasoara activitate medicala, respectiv, sali de operatie, laboratoarele de audiologie si vestibulologie, laborator de explorari functionale ORL (electrodiagnostic, olfactometrie, rinomanometrie), laborator pentru investigarea tulburarilor respiratorii in somn, laborator pentru investigarea si tratamentul tulburarilor foniatrice, ambulatoriu de specialitate

Bibiografia este una acualizata, studentul avand la dispozitie doua monografii dedicate – “Otorinolaringologie – Curs pentru studenţi”, Autor: Codrut Sarafoleanu, Editura Universitară Carol Davila, “Oto-rino-laringologie – Lucrari practice”, Editura Universitara “Carol Davila”, precum si alte lucrari utile in pregatirea acestora: Tratat de chirurgie, Editia a 2-a – Vol.1: Otorinolaringologie si chirurgie cervico-faciala, coordonator Codrut Sarafoleanu – Editura Academiei Romane, Esentialul in laringologie, sub redactia Codrut Sarafoleanu; Editura Academiei Romane, 2007, Tulburarile respiratorii in somn,sub redactia Codrut Sarafoleanu; Editura Academiei Romane 2016, “Atlas of endoscopy in otolaryngology”, Autori: Codrut Sarafoleanu, Claudiu Manea, Amalia Neagu, Vlad Postelnicu – Editura Academiei Romane,

Activitatea de cercetarea a reprezentat o preocupare constanta a colectivului clinicii, fiind concretizata prin implicarea in proiecte de cercetare nationale si internationale, stabilindu-se parteneriatele de cercetare si colaborare medicala cu Universitatea din Edinburgh, Universitatea Sacro Coure din Roma, Universitatea din Siena.

Dintre proiectele de cercetare finalizate pana in prezent, cateva dintre cele mai reprezentative sunt:

  • Proiectul Nr. 665/2014 Centru de excelență pentru cercetarea mecanismelor tulburarilor senzitiv-senzoriale si studiul patologiei inflamator-infecțioase, tumorale și obstructive a căilor aero-digestive superioare” – acronim –CESITO, director proiect –Prof. Dr. Codrut Sarafoleanu. Proiect POSCCE – Axa Prioritara 2 – Competitivitate prin cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare, Operatiunea 2.2.1,
  • Proiect Nr. 42143/2008 „Surditutea non-sindromica – diagnostic clinic si molecular”– acronim – CONEXIN, Director proiect – Prof. Dr. Codrut Sarofoleanu. Proiect PN 4 “Parteneriate in domeniile prioritare” 2008,
  • Proiect Nr. 41004/2007 “Strategii interventionale de modulare a inflamatiei si imunosupresiei implicate in progresia tumorala: studii experimentale si corelatii clinice” – acronim – iMod@CANCER,Proiect PN 4 “Parteneriate in domeniile prioritare” 2008,
  • Proiect Nr. 11031/2007 “Studii privind mecanismele de interactie intre radiatiile laser si de radiofrecventa cu tesuturille cailor aerodigestive superioare si elaborarea protocoalelor terapeutice” – acronim – LARFMED,
  • Proiect PN 4 “Parteneriate in domeniile prioritare” 2007,
  • Grant de Cercetare al Academiei Romane Nr. 218/2007 “Aspecte socio-medicale ale afectarii aparatului vestibular la populatia de varsta a 3-a” – Director proiect – Prof. Dr. Codrut Sarafoleanu.

Medicii rezidenti beneficiaza de facilitatile moderne de diagnostic si tratament ale clinicii, iar in formarea profesionala pot efectua stagii de pregatire in clinicile partenere din strainatate.

Infrastructura de cercetare si preocuparile colaborarii interdisciplinare ofera studentilor doctoranzi posibilitatea alegerii unor teme de studii de actualitate si impact stiintific important.

TOP