Academicianul Günter Stock, titlul de Doctor Honoris Causa al UMF ”Carol Davila”
Senatul Universității ”Carol Davila” din București i-a conferit președintelui Academiilor Europene sau ”All European Academies” (ALLEA), Günter Stock, titlul de Doctor Honoris Causa, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la rectoratul Universității de Medicină și Farmacie din București.
La ceremonia de decernare a doctoratului onorific, laudatio a fost rostită de către prorectorul pentru cooperare europeană şi internaţională al Universității, prof.dr. Bogdan Popescu. ”Activitatea sa științifică este vastă publicând articole în reviste prestigioase. A primit reunoașterea meritelor sale din partea mai multor academii, Günter Stock fiind un susținător al valorilor culturii române şi un promotor al traducerii în germană a operelor complete ale lui Dimitrie Cantemir”, a spus Bogdan Popescu, referindu-se la faptul că prof.dr. Gunter Stock, în calitate de președinte al Academiei de Științe și Studii Umaniste Berlin-Brandenburg, a organizat în iulie 2014 un eveniment de celebrare a 300 de ani de când Cantemir a fost ales ca membru de onoare al Academiei Regale Prusace de Științe din Berlin.
La rândul său, Acad. Ioanel Sinescu, rectorul Universității ”Carol Davila” a evocat interesul Acad. Stock pentru o altă mare valoare a culturii române, Constantin Brâncuși. ”Vedem cum academismul și arta sunt reunite de geniul lui Constantin Brâncuși”, a spus Acad. I. Sinescu. El a invocat marile nume ale medicinei mondiale care au activat la ”Carol Davila”: Ion Cantacuzino, Victor Babeș, Nicolae Paulescu, George Emil Palade ș.a. ”Avem un trecut prestigios în această instituție întrucât înaintașii noștri au fost în prim-planul medicinii mondiale prin geniul lor și știința pe care ne-au lăsat-o nouă. Sunt cel puțin 100 de nume prestigioase care, prin realizările lor, reprezintă ceva în cartea de aur evolutivă a medicinei de pretutindeni”, a spus Acad. I.Sinescu.Astfel, acordarea Acad. Günter Stock a titlului de Doctor Honoris Causa al UMF reprezintă includerea a încă unui nume cu rezonanţă în lista celor care au adus onoare și prestigiu Univerității. ”Este greu de gândit că cineva poate avea un astfel de parcurs academic. Este o onoare că a acceptat să devină membru al comunității noastre academice. Suntem mai tari, mai încrezători în noi, atunci când deasupra noastră se deschide umbrela ALLEA”, a afirmat rectorul Universităţii.
Preşedintele Senatului UMF „Carol Davila”, prof.dr. Mircea Beuran a vorbit despre noile posibilități de colaborare științifică ce se deschid pentru Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti. ”Din partea Senatului Universității vă felicit, vă doresc putere de muncă și împlinirea dezideratelor de a lega activitatea noastră și de a declanșa o colaborare în domeniul cercetării medicale pentru a ne pregăti tinerii, să reconstruim împreună o nouă societate, inclusiv din punct de vedere al medicinei. Günter Stock va avea în noi un prieten serios, un colaborator în activitatea pe care căutăm să o dezvoltăm de acum înainte . Dorim să-l invităm din nou în România, dacă se poate peste câteva luni, să ne cunoască și mai bine țara și să ne bucurăm de unele lucruri pe care începem să le facem astăzi”, s-a adresat prof.dr. Mircea Beuran președintelui ALLEA.
Academicianul Günter Stock a evocat relațiile sale anterioare cu mediul academic român și interesul său pentru personalitățile culturii române. ”Este o mare plăcere pentru mine să fiu aici, nu doar pentru că îmi este conferit titlul de Doctor Honoris Causa, cât și pentru oportunitatea care mi s-a dat de a veni din nou în România, o destinație care mie îmi este dragă”, a spus Stock. Președintele ALLEA a afirmat că însuși fondatorul UMF București este un exemplu strălucit în ceea ce priveşte importanța colaborării științifice dintre savanți din țări diferite. ”Moștenirea lui Carol Davila este o continuă sursă de inspirație. Născut în Italia, a studiat la Paris, dar apoi a venit în România. A fost nu doar un mare medic, cât și un mare european și un model pentru generațiile care l-au urmat. Să fii european înseamnă să depășești atât granițele fizice, cât și cele intelectuale și spirituale” a afirmat Acad.Stock.
Acad.Günter Stock s-a referit apoi la două probleme majore ale medicinei contemporane. În primul rând, a vorit despre descifrarea genomului uman și posibilitățile terapeutice care au derivat din această realizare, despre progresele făcute din anii 90, dar și despre dificultățile cercetării în acest domeniu. Apoi președintele ALLEA a vorbit despre posibilitățile care se deschid prin capacitatea de a obține, de a stoca informatic și de a analiza cantități mari de date de la un număr uriaș de pacienți, într-un domeniu care a căpătat deja numele de Sănătatea Digitală. ”Abilitatea de a combina date de diverse tipuri dă posibilitatea interpretării lor pentru a da o nouă imagine asupra stării de sănătate a pacienților”, a afirmat acad.Gunter Stock. După ceremonia propriu-zisă, a urmat un schimb de opinii cu profesorii Universității ”Carol Davila” privind dificultățile din domeniul cercetării și cele legate de problema finanțării programelor de cercetare în domeniul sănătății.
Günter Stock s-a născut în anul 1944, iar în anul 1965 și-a început studiile în medicină la Universitatea din Heidelberg. În 1970 a devenit doctor în medicină, iar în 1978 a obținut abilitarea în fiziologie. Între 1980 și 1983 a predat fiziologie la Heidelberg, pentru ca, între 1984 și 2005 să lucreze pentru compania Bayer HealthCare Pharmaceuticals. Din 1986 este profesor la Universitatea Liberă din Berlin. Academicianul Stock este membru al mai multor prestigioase academii, printre care Academia de Științe și Studii Umaniste Berlin-Brandenburg (al cărei președinte a fost între 2006 și 2015), Academia Națională de Știință și Ingineri, Academia Europaea ș.a. În perioada 2008-2015 a fost președintele Uniunii Academiilor Germane de Științe și Studii Umaniste, iar din 2012 este președintele Academiilor Europene sau ”All European Academies” (ALLEA).
Reputația Acad. Stock a determinat alegera sa în numeroase comitete sau consilii științifice: Consiliul Cancelarului Federal pentru Cercetare, Tehnologie și Inovație (1996-1998), vicepreședinte al Societății Max Planck (2001-2011), membru al juriului Premiului Viitorul German al președintelui Germaniei (2007-2012), membru în board-ul Fundației Einstein din Berlin (2009-2015), membru în Consiliul Științific al Institutului Sănătății din Berlin (2013-2015), membru al IZA Policy Fellows din 2015 etc.
În 1999 a primit un doctorat onorific din partea Universității Ludwig-Maximilian din Munchen, a fost decorat cu Ordinul Meritului din Berlin și este Comandor al Ordinului Meritului Republicii Federale Germania. În 2015 a fost onorat cu titlul The MacCormick European Lecture din partea Societății Regale din Edinburgh, iar în 2014 a fost numit doctor honoris causa al Universității Creștine ”Dimitrie Cantemir” din București.
În 1857 Carol Davila in ccolaborare cu Nicolae Kretzulescu înființează Şcoala Naţionala de Medicina şi Farmacie. Cea mai veche universitate de medicină și farmacie din țară a fost, încă de la început, recunoscută în Franța și Italia, unde s-au format cu precădere primii profesori. Dedicați îndeplinirii misiunii instituției de formare și perfecționare a resurselor umane înalt calificate în domeniul medical, de a promova cercetarea științifică, spiritul și gândirea critică, membrii comunității academice se remarcă prin realizări de ordin profesional și social. De-a lungul timpului, membrii corpului academic al Universității au fost recunoscuți drept personalități ale lumii medicale românești și internaționale.
[:]