Ajuns la cea de a şaptea ediţie, Congresul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, „Perspective interdisciplinare” va configura şi anul acesta, la Palatul Parlamentului, în perioada 10-12 octombrie, cel mai mare eveniment al cercetării ştiinţifice medicale din România. Ampla manifestare academică se va axa pe diagnosticul şi tratamentul patologiilor de la graniţa dintre specialităţi, reunind totodată peste 6.000 de participanţi din ariile medicale şi ale cercetării ştiinţifice aferente.
Iniţiere. Evoluţie. Excelenţă. Acestea sunt cele trei coordonate sub auspiciile cărora va debuta (joi, 10 octombrie, ora 10) acest amplu eveniment academic menit să pună în valoare ultimele noutăţi ale cercetării ştiinţifice medicale la nivel mondial. Zeci de sesiuni ştiinţifice şi peste 200 de lucrări originale, realizate şi prezentate de către elite ale medicinei româneşti şi mondiale, vor conecta medicina românească în tot ansamblul său la cele mai noi tehnici de abordare clinică multidisciplinară. Vor fi prezente somităţi ale medicinei din Canada, Marea Britanie, Turcia, SUA, Polonia, Austria și România.
„Cea de-a VII-a ediţie a Congresului UMF „Carol Davila” din Bucureşti reconfirmă ideea de tradiţie a acestui eveniment şi, în acelaşi timp, reflectă, poate mai mult ca oricând, faptul că munca într-o echipă unită, aspiraţiile şi dorinţa continuă de perfecţionare au ca rezultat performanţa ştiinţifică” a declarat Acad. Ioanel Sinescu, Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Preşedintele Congresului.
La rândul său, Prof. Dr. Dragoş Vinereanu, prorector al UMF “Carol Davila” şi co-preşedinte al Congresului a menţionat că „în 2013 debuta o iniţiativă considerată riscantă la acel moment, şi anume, primul congres al UMF Carol Davila. Obiectivul principal era reprezentat de integrarea interdisciplinară a cunoştiinţelor medicale din diferite specialităţi, cu scopul de a stabili recomandări clare în ceea ce priveşte diagnosticul şi tratamentul pacientului cu multiple boli. Totodată, urmăream creşterea rolului educaţional al universităţii către medicii de diferite specialităţi. Anul acesta, la a şaptea ediţie, considerăm acest congres un real succes. Cu peste 6.000 de participanţi, academicieni, profesori, medici de diferite specialităţi, medici rezidenţi, studenţi, acest amplu eveniment are un caracter unic la nivelul mediului universitar și academic din România”.
Şase titluri Honoris Causa
Creditat cu 15 puncte EMC (Educaţie Medicală Continuă) de către Colegiul Medicilor din România, Congresul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti-“Perspective interdisciplinare” reuneşte la Bucureşti peste 6.000 de participanţi, studenţi, medici rezidenţi, medici de familie şi medici specialişti. Prezentările lucrărilor ştiinţifice se vor desfăşura simultan în cinci săli ale Palatului Parlamentului.
„Prin această amplă manifestare academică am reușit să aducem laolaltă personalităţi de renume mondial, adevăraţi lideri de opinie în domeniul pe care îl reprezintă și credem că prezenţa acestora va spori valoarea ştiinţifică a evenimentului. În permanență Universitatea noastră îşi consolidează punţi de colaborare ştiinţifică şi profesională cu mari centre de cercetare ale lumii, poziţionându-se astfel în ierarhia mondială universitară, o dovadă în acest sens fiind și ascensiunea înregistrată anul acesta în prestigiosul TOP Shanghai 500, în urcare cu 200 de poziții față de anul 2018, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București fiind printre puținele universități din acest TOP dedicate doar domeniului medical, în condițiile în care în întreaga lume, activează aproximativ 27.000 de universități ” a precizat Acad. Ioanel Sinescu.
Deshiderea oficială a Congresului, ce va avea loc, mâine seară, în Sala I. C. Brătianu, începând cu ora 18, va fi urmată de acordarea a trei titluri Honoris Causa:
Profesor Shahrokh F. Shariat – Department of Urology, Comprehensive Cancer Center, Medical University of Vienna, Vienna General Hospital
Profesor Pierre Fournier – Department of Social and Preventive Medicine, Researcher at the University of Montreal
Profesor Peter Jenner – Emeritus Professor of Pharmacology, King’s College London, Director, Neurodegenerative Diseases Research Centre, King’s College London.
De asemenea, vineri seara va avea loc o a doua ceremonie de acordare a altor trei titluri Honoris Causa pentru:
Professor Maria Fleseriu – Professor of Medicine and Neurological Surgery, Director of the Northwest Pituitary Center at Oregon Health and Science University in Portland
Professor Maciej Banach – Professor of Cardiology at the Medical University of Lodz
Professor Erem Bilensoy – President of European Federation for Pharmaceutical Sciences, Turcia.
“Competiţia Tânărului Cercetător”
Dincolo de complexitatea lucrărilor ştiinţifice ce vor fi prezentate, Congresul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” înscrie în programul ştiinţific şi “Competiţia Tânărului Cercetător”. Așa cum v-am obișnuit încă din anii trecuți, și în cadrul ediției 2019 a Congresului UMF „Carol Davila”, competiția PREMIUL TÂNĂRULUI CERCETĂTOR va face dovada excelenței în cercetare. Lucrările submise pentru secțiunile: medicină, medicină dentară, farmacie, specialități chirurgicale, medicale, preclinice au fost evaluate de către doi recenzori, fără a se cunoaște identitatea autorilor. Primele lucrări cu mediile cele mai mari din fiecare categorie, ale autorilor sub 35 de ani, au fost selectate pentru această competiție. Titlul lucrărilor acceptate și numele autorilor ce compun colectivul redacțional au fost anunțate pe site-ul congresului, dar și în programul științific al acestuia.
Așadar, vineri, 11 octombrie, începând cu ora 8.00, lucrările vor fi susținute oral în cadrul sesiunii dedicate (https://www.congresumf.ro/vineri-11-octombrie/).
Durata de prezentare va fi de MAXIM 10 min. După fiecare lucrare, juriul format din 3 experți în domeniul respectiv va adresa întrebări pentru cca 5 minute. În final, juriul va desemna cea mai bună lucrare, premiul constând într-o participare la un congres european.
„Pe lângă obiectivul iniţial, de abordare a pacientului din perspectiva interdisciplinară, un alt obiectiv devenit din ce în ce mai pregnant este acela de a pune la dispoziția tinerilor cercetători și medici oportunitatea de a-și prezenta lucrările științifice, de a le discuta în plen in cadrul competitiei dedicate Tânărului cercetător, de a face schimb de experiență cu specialişti din România şi din străinătate. În acest fel congresul contribuie la formarea unei comunități medicale de elită. Trebuie întodeauna să avem în minte faptul că o cercetare ştiinţifică aprofundată stimulează ideea de progres a unei naţii. O astfel de manifestare ştiinţifică, cum este acest congres, s-a dezvoltat în acest sens, ca parte integrantă a cunoaşterii” a subliniat Prof. Dr. Dragoş Vinereanu.
Șapte ediții, aproximativ 24.000 de participanți
Congresul UMF “Carol Davila” din Bucureşti, eveniment cu un important rol educaţional pentru comunitatea medicala din România, a reunit în primele șase ediţii (2013, 2014, 2015, 2016, 2017 și 2018), peste 17.600 de participanţi, 750 de lectori (membri ai Academiei Romane, profesori, conferenţiari, medici) şi 34 invitaţi străini, reputaţi profesori de renume internaţional, cărora le-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa. Dacă primele sesiuni ştiinţifice vor debuta joi, 10 octombrie, ora 10, la Palatul Parlamentului, ceremonia oficială de deschidere a Congresului Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti – “Perspective interdisciplinare” va avea loc la ora 18, în sala I. C. Brătianu a Palatului Parlamentului unde sunt aşteptaţi invitaţi de prestigiu din instituţii de învăţământ superior din România, precum şi din importante instituţii de stat.
Evenimentul este creditat cu 15 credite de Educație Medicală Continuă de către Colegiul Medicilor din România, 24 de ore de Educație Farmaceutică Continuă de către Colegiul Farmaciștilor din România și 24 de ore de Educație Medicală Continuă de către Colegiul Medicilor Stomatologi din România.