Incluziunea socială nu ar exista fără excluziune.
Pentru unii autori, excluziunea se datorează participării sociale ineficiente și inadecvate, cât și incapacității unei persoane sau categorii de persoane de a acționa. Nu este un rezultat al circumstanțelor de moment, ci înseamnă că perspectivele de viitor ale persoanei afectate sunt limitate. Astfel, solidaritatea socială este un reper important al Uniunii Europene, unul din scopurile societăților de protecție socială fiind acelea ca oamenii să poată contribui la progres atât personal, cât și pe plan profesional. Conform legistației românești (Legea nr. 47/ 2006), „procesul de incluziune socială reprezintă setul de măsuri şi acţiuni multidimensionale din domeniile protecţiei sociale, ocupării forţei de muncă, locuirii, educaţiei, sănătăţii, informării-comunicării, mobilităţii, securităţii, justiţiei şi culturii, destinate combaterii excluziunii sociale”.
În spiritul celor mai sus menționate, Centrul de Consiliere Psihologică, Educațională și Profesională derulează un proiect inițiativă ce vizează creșterea echității sociale, în vederea incluziunii sociale și sporirea accesului la învățământul superior. Echipa de proiect are o structură multidisciplinară, iar instrumentele prevăzute se dezvoltă printr-o colaborare susținută cu studenții UMFCD. Prin diseminarea informațiilor se vor oferi cele mai bune soluții pentru rezolvarea nevoilor studenților, raportate la instrumentele instituției, având ca scop îmbunătățirea echității și a adaptării metodelor de lucru cu studenții în risc de excluziune.
Rezultatele directe vor fi reprezentate de realizarea unor ateliere de lucru destinate îmbunătățirii sociale ulterioare, identificarea și informarea corespunzătoare a tuturor studenților cu risc ridicat de excluziune și a categoriilor subreprezentate în universitate. Nu în ultimul rând, încheierea proiectului va fi marcată de organizarea unui eveniment comun în București, de tip seminar, ce va reuni studenți cu grad de risc ridicat de excluziune, profesori, tutori, asociații cu profil social.
Director Centrul de Consiliere Psihologică, Educațională și Profesională
Psiholog Cristina Ciubotaru