Începând cu data de 17.03.2020, în conformitate cu Ordinul Ministrului Afacerilor Interne, nr. 74522 privind stabilirea unor măsuri pentru folosirea în cadrul sistemului sanitar a elevilor, studenților și medicilor Rezidenți în contextul răspândirii infecțiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, în baza Art. 7, Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” recrutează voluntari, în vederea sprijinirii activităților în cadrul camerelor de gardă, unităților/compartimentelor de primiri urgențe.
Aceștia trebuie să fie studenți ai Facultății de Medicină, din anii IV, V sau VI, iar conform precizărilor Ordinului, voluntarii vor trebui să activeze în schimburi, în funcție de evoluția infecțiilor cu SARS-Cov-2 și necesitățile de la nivelul structurilor medicale. Societatea Studenților în Medicină din București a început recrutarea studenților, ajungând momentan la peste 200 de înscrieri. Potrivit SSMB, recrutarea este momentan preventivă, studenții fiind pe poziții și pregătiți să intervină în situația depășirii capacității structurilor existente.
“În această perioadă de criză, în care sistemul public de sănătate se confruntă cu o situație dificilă și necesită asistență în combaterea pandemiei SARS-COV-2 este important ca viitorii profesioniști în sănătate să lucreze împreună pentru a susține mobilizarea națională, informarea corectă și măsurile pentru limitarea răspândirii infecției” susțin reprezentanții SSMB.
De altfel, studenții mediciniști din București și-au asumat această responsabilitate, venind începând cu 11.03.2020 în sprijinul Direcției de Sănătate Publică. În fiecare zi, voluntari din toți anii de studiu, organizați pe câte 2 intervale de 5 ore, au suplimentat necesarul de personal și au preluat o parte din sarcinile administrative ale Direcției.
“Este important să ne înțelegem rolul de studenți mediciniști în această perioadă, să conștientizăm că avem energia corespunzătoare, că deținem o cantitate de informații prin care putem fi de ajutor și mai departe să sprijinim autoritățile locale, dar și să intermediem legătura dintre acestea și publicul general.Dorința de a ajuta și spiritul tânăr chiar pot face o schimbare într-o situație ca cea de acum, în care toți învățăm să ne adaptăm”a declarat Cosmina Stoican, Coordonatoarea voluntarilor DSP, Studentă, anul 5, Facultatea de Medicină în cadrul UMF „Carol Davila” din București.
La început numărul de voluntari se apropia de 50, iar activitatea lor se rezuma la apelarea cetățenilor întorși din străinătate, informarea lor cu privire la necesitatea auto-izolării la domiciliu și prezentarea pașilor de urmat în cazul apariției simptomelor. Ulterior, odată cu evoluția epidemiei și instituirea stării de urgență, nevoia pentru asistență a crescut și mai mult, iar sarcinile s-au diversificat. Astfel, activitatea continuă și în prezent și se va desfășura pe o perioadă nedeterminată, cât va fi necesar.