Workshop-uri de Basic Life Support, ziua “Universal Health Coverage”, expoziţie excepţională de carte a editurii universitare „Carol Davila” sau Expoziţia de anatomie artistică a inimii „The perfect heart” sunt doar câteva dintre ingredientele participării Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti la cea de-a XXIX-a ediție a Târgului Internațional de Medicină și Farmacie ROMMEDICA ce va avea loc în perioada 11-13 aprilie 2019, în cadrul Centrului Expozițional Romexpo din Capitală.
Evenimentul reprezintă cel mai important punct de întâlnire al specialiștilor din domeniul medical și farmaceutic, fiind o sursă esențială de informare pentru reprezentanții sistemului de sănătate din mediul public și din cel privat, venind totodată în întâmpinarea cadrelor specializate cu o bogată ofertă de tehnologie și aparatură destinată facilitării și îmbunătățirii actului medical.
În cadrul acestui amplu eveniment care îmbină partea expozițională cu un program divers de workshop-uri și conferințe, Societatea Studenților în Medicină București (SSMB) va participa activ pe parcursul celor 3 zile, propunându-şi să deruleze numeroase activități printre care: workshop-uri de Basic Life Support, destinate tuturor participanților, abordarea în cadrul unei dezbateri a subiectului vaccinării, motive pro și contra și un workshop pe tema rezistenței antimicrobiale, situație întâlnită tot mai des în rândul populației, în urma căruia se dorește clarificarea procesului de apariție al acesteia și prezentarea soluțiilor pentru combaterea ei.
Ziua de 13 aprilie va fi dedicată de către SSMB temei “Universal Health Coverage”, fiindu-le prezentat tuturor participanților acest nou concept și, ulterior, se va pune accent pe accesul populației la screening în diverse patologii, abordarea în cadrul unui panel de discuții a dezechilibrelor dintre mediul rural și mediul urban cu privire la accesul minim la informare, investigare și tratare, concluzionând întreaga zi cu posibile soluții la facilitarea accesului întregii comunități la sistemul de sănătate actual.
“Implicarea studenților la medicină în activitățile centrate pe nevoile descoperite în cadrul populației a fost încă de la începutul organizației noastre printre prioritățile ce ajung să ne definească în viitoarea carieră pe care o vom urma. Este necesar să conștientizăm că doar printr-o informare corectă a populației putem ajuta la schimbarea în bine a problemelor de sănătate întâlnite tot mai des. Schimbarea începe încă de pe băncile facultății și considerăm că astfel de manifestări științifice, pe care le organizăm în mod regulat, ne responsabilizează atât pe noi, cât și pe cei care participă. Toate informațiile prezentate de noi sunt atent studiate și căutate, fiind ulterior adaptate într-un limbaj accesibil tuturor pentru o mai bună întelegere a termenilor și a tuturor efectelor” a declarat Rareș Bogdan Băloi, președinte al SSMB.
Expoziţiile Editurii „Carol Davila” şi „The perfect heart”, momente de excepţie
„The perfect heart” s-a născut din pasiunea pentru studiul inimii a prof. univ. dr. Filipoiu Florin Mihail, şeful Disciplinei de Anatomie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. Autorul unui tratat de anatomie cardiacă, publicat atât în România, cât şi în Anglia, la editura Springer, a doua editură din lume în domeniul stiintific, prof.dr. Florin Filipoiu a ales să facă o selecţie fotografică de excepţie, punând în 40 de tablouri frumuseţea inedită a inimii umane .
Tratatul de anatomie cardiacă este bazat pe disecţia a peste 500 de inimi şi se poate defini ca fiind o lucrare de referinţă în domeniul cercetării ştiinţifice medicale. Pe parcursul realizării tratatului, diferitele structuri cardiace au fost disecate şi fotografiate în condiţii tehnice excepţionale, o parte dintre aceste fotografii fiind considerate de către specialişti , mai mult decât ştiinţă. Profesorul Filipoiu a selectat 40 de imagini de o frumuseţe remarcabilă, imagini care, ulterior au fost prelucrate digital, căpătând astfel valenţe artistice deosebite.
„Fiecare imagine a devenit un tablou, iar fiecare tablou a primit câte un scurt comentariu ce te poartă cu gândul spre profunzimi nebănuite. Pentru mine, dincolo de forma şi rigorile structurale, există ceva inefabil, o frumuseţe ascunsă ce îndeamnă să fie descifrată” susţine prof.univ.dr. Florin Filipoiu. Acesta a adăugat că „miracolul alcătuirii perfecte este pretutindeni în jurul nostru şi ne aşteaptă să-l aducem la lumină, iar datoria noastră ca profesori este aceea de a face această dezvăluire, întotdeauna, cu dragoste”.
În ceea ce priveşte Editura Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, aceasta se prezintă la ROMMEDICA 2019 cu o interesantă şi atractivă expoziţie de carte medicală şi nu numai.
„O pată de culoare a acestei expoziţii organizate de către editura noastră va fi dată de lansarea cărţii- Hei!Ai mei divorţează!-rezultat al interacţiunii psihologului Dorina Stamate cu sute de copii care s-au aflat , din nefericire, într-o încercare dură a vieţii cauzată de divorţul părinţilor” a declarat directorul Editurii Universitare „Carol Davila”, prof.dr. Victor Lorin Purcărea.
Pe de altă parte, în cadrul Expoziţiei Editurii Universitare „Carol Davila” vor fi expuse 74 de titluri de cărţi de medicină şi farmacie, cursuri universitare, caiete de lucrări practice şi alte volume din domenii conexe. De asemenea, vor avea loc 29 de prezentări de carte şi 5 lansări editoriale.
Despre Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”
În 1857 Carol Davila in ccolaborare cu Nicolae Kretzulescu înființează Şcoala Naţionala de Medicina şi Farmacie. Cea mai veche universitate de medicină și farmacie din țară a fost, încă de la început, recunoscută în Franța și Italia, unde s-au format cu precădere primii profesori. Dedicați îndeplinirii misiunii instituției de formare și perfecționare a resurselor umane înalt calificate în domeniul medical, de a promova cercetarea științifică, spiritul și gândirea critică, membrii comunității academice se remarcă prin realizări de ordin profesional și social. De-a lungul timpului, membrii corpului academic al Universității au fost recunoscuți drept personalități ale lumii medicale românești și internaționale.