Crearea, operaţionalizarea şi dezvoltarea Centrului Naţional de Competenţă în Domeniul Cancerului – ,,Cercetarea poate elimina cancerul”

Astăzi, 31 Ianuarie 2023, a avut loc, în Sala de Consiliu a Palatului Facultăţii de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie ,,Carol Davila” din Bucureşti înfiinţarea Centrului Naţional de Competenţa în Domeniul Cancerului, intitulată „Cercetarea poate elimina cancerul”.


Evenimentul a fost organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie ,,Carol Davila” din Bucureşti în parteneriat cu Institutul Oncologic ,,Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj Napoca, sub coordonarea Prof. Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu şi a avut ca obiectiv principal dezvoltarea şi implementarea unui Centru de Competenţă în domeniul cancerului, axat pe îmbunătăţirea managementului pacieţilor cu neoplasm, prin dezvoltarea unor programe bazate pe progresele din medicina personalizată, telemedicină, caracterizarea moleculară a tumorilor, sisteme imagistice şi inteligenţă artificială prin cercetare integrativă și dezvoltarea unei reţele de cercetare colaborativă.


Parteneriatul CNCC s-a realizat între 5 organizaţii publice de cercetare (Institutul Oncologic ,,Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie ,,Carol Davila” din Bucureşti, Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie ,,Grigore T. Popa” Iaşi şi Institutul ,,Victor Babeş”) şi 6 companii private (Sfântul Nectarie – Centrul de oncologie – SRL, Kol Medical Media SRL, ONCOHELP TM SRL, ONCOMED SRL, NETVIBES SRL şi MED LIFE SA).

  • Evenimentul a fost precedat de o conferință de presă la care au participat Dna. Consilier Prezidențial Diana Loreta Păun, Dl. Prof. Univ. Dr. Ing. Adrian Curaj și fondatorii CNCC: Director Proiect Complex – Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, Directori de proiect-parteneri: Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga – Rectorul Universității de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila” București, Prof. Univ. Dr. Mihail Eugen Hinescu – Directorul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Domeniul Patologiei și Științelor Biomedicale ,,Victor Babeș” București, Prof. Univ. Dr. Ing. Magda Adina Florea – Prorector Universitatea Politehnica din București, Șef Lucr. Dr. Cătălin Vlad – Manager, Institutul Oncologic ,,Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, partenerii privați: Psh. Dr. Ramona Schenker – Centrul de Oncologie ,,Sf. Nectarie”, Dr. Marius Geantă – Kol Medical Medica, Prof. Dr. Șerban Negru – Oncomed, Dr. Dana Nagy – Oncohelp TM, Conf. Univ. Dr. Alice Bălăceanu – Netvibes și Prof. Dr. Cristina Berteanu – Medlife.

Coordonatorul proiectului, Prof. Univ. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, medic primar, Ginecologie și Chirurgie Oncologică în cadrul Institutul Oncologic ,,Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj Napoca, a luat cuvântul în cadrul evenimentului, a făcut Prezentarea proiectului CNCC şi a evidenţiat că Centrul are ca obiectiv dezvoltarea și aplicarea abordărilor de ultimă generație pentru îmbunătățirea managementului pacienților cu cancer – screening, diagnostic, prognostic, tratament și servicii de îngrijire paliativă.

Rectorul Universității de Medicină şi Farmacie ,,Carol Davila” din Bucureşti, Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, în amplul sau cuvânt a prezentat și recomandările pentru misiunea împotriva cancerului, dintre care amintim: dezvoltarea unui program de cercetare la nivelul UE pentru a identifica scorurile de risc (poligenic); sprijinirea dezvoltării și punerii în aplicare a unor strategii și politici eficiente de prevenire a cancerului în statele membre și în UE; optimizarea programelor de screening existente și dezvoltarea de noi abordări pentru screening și depistare precoce; promovarea și punerea în aplicare a abordărilor de medicină personalizată pentru toți pacienții cu cancer din Europa; dezvoltarea unui program de cercetare la nivelul UE privind diagnosticarea precoce și tratamentul minim invaziv; dezvoltarea unui program de cercetare la nivelul UE și a unui sprijin politic pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților și supraviețuitorilor de cancer, a membrilor familiilor și a îngrijitorilor, precum și a tuturor persoanelor cu un risc crescut de cancer; crearea unei rețele de infrastructuri cuprinzătoare în domeniul cancerului în cadrul tuturor statelor membre ale UE și pe teritoriul acestora, pentru a spori calitatea cercetării și a îngrijirii; cancerele la copii și cancerele la adolescenți și adulți tineri: vindecați mai mult și vindecați mai bine; accelerarea inovării și a implementării de noi tehnologii și crearea de laboratoare vii axate pe Oncologie pentru a învinge cancerul; transformarea culturii cancerului, comunicarea și consolidarea capacităților, etc.




Și-au prezentat apoi investigatorii principali direcțiile de cercetare:

Prof. univ. Dr. Tudor E. Ciuleanu – CDI 1 – Creșterea capacității centrelor de oncologie prin implementarea componentelor EDA în cadrul RNCR (medicină personalizată, telemedicină, placa tumorală moleculară, sisteme de imagistică), pilotarea utilizării datelor multi-omice în cadrul IOCN CLUJ.

CSI Dr. Simona Olimpia Dima – CDI 2 – De la măsuri de prevenire și depistare a cancerului la strategii personalizate centrate pe pacient pentru anumite tumori maligne la adulți și copii, printr-o mai bună înțelegere a factorilor determinanți ai bolii.

Prof. Dr. Michael Schenker – CDI 3 –  Dezvoltarea Rețelei Române de Cercetare a Cancerului (RNCR).

Prof. Dr. Vladimir Poroch – CDI 4 – Intervenții pentru îmbunătățirea experienței de asistență medicală și a calității vieții pacienților care accesează servicii de oncologie și îngrijire paliativă.

Prof. Dr. Eugen Hinescu – CDI 5 – Standardizarea etapelor și automatizarea procesului de diagnosticare precoce de precizie și de testare predictivă în cazul cancerului colorectal pentru a optimiza timpul până la rezultatul final.

La importantul eveniment a participat și Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu – Rectorul Universității de Medicină și Farmacie ,,Grigore T. Popa” Iași (UMFGT) – online.

De asemenea, numeroase personalități ale lumii medicale și numeroase cadre didactice de prestigiu din universitatea noastră au fost prezente la această manifestare de referință.