Activitatea medicală din cadrul disciplinei, este similară cu activitatea din oricare spital cu profil de recuperare medicală, kinetoterapia (terapia prin mișcare) fiind unealta principală a medicului de recuperare.
Centrul diferă însă de multe altele prin numărul mare de kinetoterapeuți și săli de kinetoterapie, aparatura din dotare, organizarea de excepție, terapiile robotizate unice în țară și numărul crescut de copii care vin aici pentru diagnostic și terapie
Pacientul este consultat de medic, acesta stabilește diagnosticul și trasează liniile generale ale procesului de recuperare. Dacă nu sunt necesare analize suplimentare și dacă nu există contraindicații majore pacientul este repartizat celor 2 kinetoterapeuti care se ocupa de caz. Aceștia continuă procesul de evaluare și pun în practică tratamentul recuperator, notând rezultatele în fișa de observație.
În funcție de patologie pacientul poate beneficia de consult neurologic sau ortopedic/chirurgical de specialitate, de proceduri de fizioterapie, ergoterapie, logopedie, antrenament robotizat, consiliere psihologică, indicații de ortezare/protezare etc.
În Centru se tratează o paletă largă de patologii dintre cele mai diverse: tulburări de statică plantară, luxații congenitale de șold, scolioze, mielomeningocel, tetra/parapareze posttraumatice sau secundare paraliziilor cerebrale, accidente vasculare cerebrale, traumatisme craniocerebrale, paralizii de plex brahial, sindroame extrapiramidale, boli genetice rare, Centrul fiind capabil să răspundă complet nevoilor acestor pacienți.