Invitație participare consultare academică – prezentare viziune și plan dezvoltare Institut Genomică UMFCD

Stimați colegi,

În cursul anului trecut Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, prin Ministerul Educației, a inițiat proiectul de Hotărâre de Guvern privind înființarea, organizarea și funcționarea Institutului de Cercetare-Dezvoltare în Genomică (ICDG), instituție publică cu personalitate juridică, care să reprezinte mecanismul instituțional necesar pentru gestionarea infrastructurii naționale de genomică, ca parte a unei operațiuni strategice aprobată prin Memorandumul cu tema: Stabilirea unor măsuri pentru sprijinul proiectelor mari de cercetare în domeniul sănătății, aprobat în ședința Guvernului din data de 15.04.2020.

Propunerea din cadrul Memorandumului, inițiată de C.S. I As. Univ. Dr. Dragoș Crețoiu și economist Adrian-Nicolae Buzatu, constă în realizarea unei infrastructuri majore de cercetare care vizează domeniul genomicii și crearea mecanismului instituțional necesar, având ca scop final întărirea capacității deja existente la nivel național.

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de crearea și dezvoltarea infrastructurii naționale de genomică centrată pe progres tehnologic şi inovare, mai rezilientă, mai accesibilă și mai eficace, cu adresabilitate la nivel național, competitivă la nivel internațional, orientată către nevoile societății, integrarea acesteia în sistemul public de sănătate și realizarea oportunităților și obiectivelor științifice de cercetare-dezvoltare și inovare în scopul transferării rezultatelor în mediul privat, conectarea inițiativei naționale la rețelele europene de expertiză științifică și clinică și dezvoltarea cadrului strategic și instituțional în România.

Acum am ajuns la etapa în care trebuie să configurăm nucleul de persoane care să participe la dezvoltarea acestui proiect.

După cum v-am obișnuit, pentru a face proiecte de succes, doresc să construim împreună. De aceea vă propun celor interesați de domeniul genomicii să participați la o sesiune de consultare academică pe această temă, ce va avea loc în data de 20.01.2022, ora 18:00, în Amfiteatrul Spitalului Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele”, Șos. Panduri Nr. 22.

În cadrul acestei sesiuni Dr. Dragoș Crețoiu, va face o prezentare a fișei actuale de proiect, urmată de o sesiune de întrebări și discuții ce vor viza perfectarea acesteia, dar și identificarea posibilelor echipe de lucru din cadrul UMFCD.

Vă rog pe cei interesați să vă înregistrați prin completarea următorului formular până miercuri 19.01.2022, ora 16:00 la https://forms.gle/G7BTmQQP1UJeTTEQ8.

 

Vă aștept cu drag,

Rector UMFCD

Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga


Scurtă descriere proiect

În forma actuală prevede 6 componente care vor fi prezentare detaliat pe 20.01.2022:

  1.  Infrastructura de cercetare-dezvoltare în domeniul genomicii:
  • platformă de secvențiere ADN și ARN de ultimă generație (Next Generation Sequencing – NGS) de mare capacitate, care să genereze date pentru whole genome sequencing (WGS), whole exome sequencing (WES), whole metagenome sequencing (WMS), full transcriptome sequencing (RNA-seq), precum și alte analize medicale și genomice;
  • platformă Big Data securizată, de mare capacitate, cu scopul de a stoca, analiza și interpreta datele generate de platforma de secvențiere împreună cu datele clinice corespunzătoare (bioinformatică), referitoare la toate nivelurile de analiză a genomului, atât în mediul clinic, cât și în cel de cercetare și care să ofere cercetătorilor și medicilor servicii de analiză a datelor, precum și servicii de interpretare clinică a genomului, atât în mediul privat, cât și public.
  1. Realizarea activităților de cercetare-dezvoltare și inovare în genomică, proteomică, transriptomică, metabolomică, bioinformatică și biotehnologie și transferul rezultatelor științifice în mediul public și privat;
  1. Realizarea activităților conexe medicale și de cercetare-dezvoltare și inovare, prin acordarea de suport tehnic și metodologic Ministerului Sănătății pentru elaborarea strategiei domeniului de activitate și implementarea măsurilor specifice domeniului;
  1. Formare profesională – cursuri și stagii de pregătire, cu participare națională și internațională, inclusiv organizarea de manifestări științifice naționale și internaționale și activități twinning;
  1. Medicină genomică – realizarea de servicii medicale de înaltă performanță (similar altor initiative naționale din SUA, Europa etc.), prin secvențierea întregului genom (WGS), secvențierea întregului exom (WES), secvențierea ARN (RNA-seq) pentru studiul transcriptomului, a mecanismelor de modulare a expresiei genice și a miRNA și a ADN-ului mitocondrial (mtDNA) la pacienți cu cazuistică complexă și stocarea datelor împreună cu datele fenotipice și clinice în vederea realizării și îmbunătățirii prevenției, diagnosticului și tratamentului patologiilor bolilor rare și comune.
  1. Management de proiect – consolidarea capacității de management de proiect, pentru a asigura monitorizarea și evaluarea acestuia și pentru a realiza implementarea cu succes a proiectului.