In data de 4 Septembrie 2018 a avut loc Conferinta “Medicina nucleara – acumulari, oportunitati si provocari”, organizata de catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara “Horia Hulubei” (IFIN-HH-ELI-NP), avand partener institutional Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS). Conferinta si-a propus prezentarea rezultatelor reale obtinute de IFIN in domeniul cercetarii stiintifice, cu aplicatii in medicina nucleara si radioterapie, precum si strategia de dezvoltare a institutului in domeniul medicinei nucleare, dar totodata si cunoasterea asteptarilor specialistilor din acest domeniu medical, pentru a contura un model de valorificare a rezultatelor cercetarilor avansate de la IFIN HH-ELI-NP in sistemul medical romanesc.
Un obiectiv primordial a fost reprezentat de constituirea de parteneriate intre IFIN HH-ELI-NP Magurele High Tech Cluster MHTC si universitati, unitati sanitare, companii inovative pentru dezvoltarea de proiecte de cercetare-inovare comune in domeniul medicinei nucleare.
Un prim pas a fost reprezentat de constituirea unui grup de lucru, in care Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” va fi parte integranta, pe baza parteneriatelor deja existente, in vederea initierii unui amplu proiect care sa valorifice atat rezultatele cercetarii avansate a IFIN HH-ELI-NP in fizica nucleara, cat si remarcabilul potential de resurse umane din sistemul de sanatate romanesc, prin crearea Centrului National de Medicina Nucleara. Proiectul isi propune sa reuneasca, intr-o platforma de colaborare, activitatile desfasurate de catre Institutiile de Invatamant Superior si Cercetare Stiintifica, cu activitatea personalului medical specializat in domeniul oncologic, al medicinei nucleare si radioterapiei, avand ca nucleu IFIN-HH-ELI-NP. In acest sens, vor fi realizate trei module operationale integrate: o unitate de diagnostic si tratament in oncologie, un institut de cercetare medicala si o baza de invatamant superior. Astfel, realizarea Centrului National de Medicina Nucleara va reprezenta o importanta realizare pentru imbunatatirea starii de sanatate a pacientilor din Romania si din strainatate.