Dragi colegi,
Iată că astăzi, deschidem împreună porțile celei de-a-VIII-a ediții a Conferinței Colegiului Medicilor din București dintr-o perspectivă mai puțin confortabilă, dar cu care suntem nevoiți să ne familiarizăm, aceea de medici internauți, mediul online devenind în ultima perioadă cel mai sigur echipament de protecție împotriva pandemiei SARS CoV-2.
Din unghiul comunicării, această nouă perspectivă a mediului virtual ar trebui să accelereze pe toate palierele și, cu precădere în sănătate, dezvoltarea sistemului de digitalizare fără de care, medicina în întreg ansamblul său ar rămâne oarecum suspendată într-o asurzitoare și desuetă pledoarie a cretei pe tabla amfiteatrelor. Din acest punct de vedere, la nivelul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” am demarat deja proiecte menite să intre în concordanță cu tehnologia modernă, sistemul de digitalizare educațional fiind una dintre principalele mele priorități ca suport sustenabil în pregătirea profesională a viitorilor medici.
Mai mult, asistăm astăzi la o transcendere extrem de rapidă în ceea ce înseamnă rolul pe care îl are medicul în raport cu pacientul, dar și cu aparținătorii acestuia, comunicarea virtuală trecând demult granițele unui simplu apel telefonic. Oricât de mult am vrea să ne excludem din această integrare în sfera digitală, oricât de mult am tânji după slow living, timpurile actuale ne impun o cu totul altă abordare a cotidianului. În concluzie, fie că acceptăm sau nu, ne aflăm într-o permanentă schimbare a cărei viteză era greu de conceput în urmă chiar și cu un deceniu.
În plus, dincolo de provocările tehnologiei, debutul acestui an, a adus pentru întreaga medicină, probabil cea mai mare provocare a secolului XXI și anume, Pandemia COVID-19. De altfel, doar dacă răsfoim programul științific al acestei ample conferințe putem observa o schimbare de abordare a lucrărilor dedicate diferitelor specialități și patologii, majoritatea dintre acestea găsindu-și, la această ediție, un punct comun – CORONAVIRUS, ceea ce demonstrează încă o dată preocupările noastre față de eradicarea acestei pandemii, construind spre dezbateri științifice multiple viziuni care să conducă dacă nu rapid la un tratament inovativ, cel puțin la o îmbunătățire calitativă a terapiilor pe care le înaintăm pacienților noștri.
În acest sens, vă adresez îndemnul de a continua să construim împreună punți solide de dezbatere, dar și de informare a opiniei publice, în vederea extinderii ariei de cercetare științifică medicală axată pe decriptarea cât mai largă a secretelor generate de acest nou Coronavirus. Indiferent de opinia dumneavoastră legată de această provocare COVID-19 să nu uitați că, așa cum spunea Albert Einstein “Dacă cineva n-a greșit niciodată, înseamnă că n-a încercat să facă nimic nou”.
Ne aflăm astăzi la aproximativ cinci luni de la declanșarea Pandemiei în țara noastră și nu pot să nu fac o remarcă sinceră la adresa întregii comunități medicale din România. Indiferent de condițiile dramatice în care ne-am văzut obligați să ne desfășurăm activitatea medicală, cu toții am strâns rândurile și am devenit o familie mai puternică, punând astfel încă o dată pe primul plan pacientul, chiar cu riscul de a ne transforma din salvatori de vieți, în victime. Pentru dăruirea totală de care ați dat și dați dovadă, mai ales în clipe grele, în numele meu și al întregii comunități academice din cadrul UMF Carol Davila, țin să vă aduc încă o dată sincere mulțumiri și considerații.
Totodată, am convingerea că noi toți, încă de la absolvirea facultății, ne-am asumat și însușit rolul de medic, profesie pe care am înțeles să o dedicăm exclusiv pacientului, chiar dacă etapele evoluției noastre în carieră nu pot fi liniare și ne-au privat de multe ori de momente importante ale vieții particulare. Dar am înțeles, acceptând fiecare dintre noi că spitalul este a doua noastră casă și cred că, atât la nivelul Colegiului Medicilor din București, cât și la cel al Colegiului Medicilor din România ne regăsim într-o a doua noastră familie, dar la fel de importantă și ancorată în coeziune, responsabilizare și respect.
Închei prin a ura mult succes tuturor participanților la cea de-a-VIII-a ediție a Conferinței Colegiului Medicilor din București, asigurându-vă totodată, că întotdeauna veți găsi ușa deschisă a Unversității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” unde sunt convins că veți găsi mereu un suport real .