Modul obligatoriu
METODOLOGIA CERCETĂRII ŞTIINŢIFICE ŞI MANAGEMENTUL PROIECTULUI DE CERCETARE
Cursurile și activitățile practice urmează a se desfăşura în perioada 09-29.05.2016, cu următoarea structură:
Principii generale ale cercetării ştiinţifice. Strategii experimentale în cercetarea ştiinţifică medicală |
Prof. univ. Dr. Lăcrămioara POPA
Facultatea de Farmacie, Bucureşti |
09.05.2016-15.05.2016 |
Epidemiologie clinică. Tipuri de studii epidemiologice |
Prof. univ. Dr. Cristian BĂICUŞ
Facultatea de Medicina Generala, Bucureşti |
16.05.2016-22.05.2016 |
Managementul proiectului ştiinţific – Elaborarea planului de cercetare şi a protocolului de realizare. Gestionarea activităţilor proiectului |
Conf. univ. Dr. Adina DUMITRACHE
Facultatea de Medicină Dentară, Bucureşti |
23.05.2016-29.05.2016 |
Pregătirea şi prezentarea unui proiect propriu de cercetare |
Prof. univ. Dr. Lăcrămioara POPA
Prof. univ. Dr. Cristian BĂICUŞ Conf. univ. Dr. Adina DUMITRACHE |
30.05.2016-31.05.2016 |
Deschiderea cursurilor, înscrierea participantilor se va desfășura luni – 09.05.2016, ora 15,00 în Sala „Lazarescu” (parter) a Facultății de Farmacie, București.
CURSURI GENERALE ŞI AVANSATE DE PROPRIETATEA INTELECTUALĂ
(cursuri opționale, on-line)
În cadrul modulului de Metodologia Cercetarii si Managementul Proiectului de cercetare (Ciclul 1 de studii doctorale avansate) se ofera posibilitatea participării studenţilor-doctoranzi, dar si tuturor celor interesaţi, la următoarele cursuri opționale privind proprietatea intelectuală, oferite de către Worldwide Academy Distance Learning Course (WIPO) – Geneva, prin intermediul Asociaţiei Regionale RECOOP – HST Cooperation for Health, Science and Tehnology, din cadrul căreia Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, București, face parte:
- DL101- General Course on Intellectual Property
Descriere. Cursul acopera principalele domenii despre proprietatea intelectuala, notiuni precum copyright, drepturi aditionale, brevete de inventii si marci, trademarks, design industrial, sisteme de inregistrare si patentare internationala, indicatii geografice, s.a.m.d.
Durata: echivalentul a 55 ore;
Cost: gratuit.
Sesiuni: Curs deschis ianuarie-noiembrie cu 3 sesiuni de examen anual
Prima sesiune: Inregistrare: 01 dec. 2015-17 ianuarie 2016
Curs: 18 ianuarie-29 februarie 2016
Examen: 28-29 februarie 2016
*********************
Următoarele cursuri au un număr limitat de locuri acordate UMF Carol Davila, sunt cursuri avansate, specializate pe anumite domenii din sfera Proprietăţii Intelectuale, cu plată:
- DL-204 Biotechnology and Intellectual Property
Descriere. Cursul își propune să ilustreze modul în care se poate folosi sistemul de PI pentru a proteja și comercializa o invenție în domeniul biotehnologiei. Cursul oferă o descriere solidă a diferitelor instrumente juridice de protecție a invențiilor/inovaţiilor în acest domeniu, precum şi o bază de executare a unei strategii pentru comercializarea invenției.
Durata: echivalentul a 120 ore.
Sesiune: urmează a se anunța
- DL-318 Patent Information Search
Descriere: Intenţia acestui curs la distanţă este de a introduce şi ilustra conceptele de căutare, de documentare modernă asupra brevetelor de invenţii şi inovaţii.
Durata: echivalentul a 120 ore.
Sesiuni: urmează a se anunța
- DL-450 Intellectual Property Management
Descriere: Cursul privind gestionarea proprietății intelectuale, se concentrează asupra proprietății intelectuale din perspectiva „de ce” și „cum” pentru participanții care au deja reglementate elementele de bază de proprietate intelectuală. În primele trei module sunt prezentate aspecte privind importanța economică a PI. Folosind exemple din management și metodologii stabilite în industrie, se pot elabora strategii cu privire la identificarea activelor PI, incubarea PI, comercializarea PI, evaluare, și impozitarea PI. În ultimele trei module se oferă o privire de profunzime asupra activităților comerciale din zona digitală, respectiv la comerţul electronic şi PI, managementul digital al operelor de creație, precum și managementul strategic al PI.
Durata: echivalentul a 120 ore.
Sesiuni: urmează a se anunța
Inscrierile pentru cursul gratuit DL101 se derulează în principiu, până la data de 10 ianuarie 2016 prin e-mail la persoana de contact/monitor: Prof. univ. dr. Lăcrămioara Popa, Facultatea de Farmacie, e-mail: lacramioara.popa@gmail.com pentru prima sesiune de examen pentru care se optează.
Inscrierile pentru cursurile avansate (DL204, DL318 şi DL450) cu precizarea intenţiei de participare şi a sesiunii de examen pentru care se optează, se derulează prin email la aceeaşi persoană de contact/monitor, până la data de 15 martie 2016.
Cursurile şi examenele se desfasoara on-line, in limba engleza, prezentand flexibitate in studiu, o buna calitate a informaţiei de specialitate si beneficiaza de certificare internatională.
Academia WIPO utilizează învățământul la distanță ca o alternativă și o completare la metodele tradiționale de instruire, în scopul de a face materialele de curs accesibile pentru publicul larg din întreaga lume. Cursurile la distanță sunt livrate on-line, oferă noi metodologii de predare, materiale special proiectate de curs, instrumente adecvate şi adaptate de evaluare. Dacă este cazul se pot organiza sesiuni de videoconferințe pentru a simula un mediu academic prin conectarea la site-uri de la distanță. Cursurile sunt special adaptate pentru a permite interacțiunea profesor-elev, teste de evaluare şi monitorizare precum şi înregistrarea şi evaluarea on-line. Aceasta metodologie de studiu la distanţă nu este limitată de constrângeri, cum ar fi cele de localizarea geografică sau de timp.
Responsabil modul,
Prof. univ. Dr. Popa Lăcrămioara