Avem deosebita onoare de a vă invita la prezentarea științifică intitulată „Cum monitorizeaza celulele oxigenul?” susținută de către Dl. Conf. Dr. Mircea Ivan, Indiana University, SUA în data de 22 noiembrie 2018, orele 15.00-16.00, în Amfiteatrul SUUB, Bucuresti. Intrarea este libera.
Menționăm că această activitate face parte din programul vizitei Conf. Mircea Ivan la UMF Carol Davila, derulată în cadrul unui grant de mobilitate pentru cercetători seniori din diaspora, Programul PNIII- Dezvoltarea sistemului naţional de cercetare – dezvoltare.
Organizator: UMF CAROL DAVILA
PNIII Dezvoltarea Sistemului Naţional de Cercetare Dezvoltare
Mircea Ivan, MD, PhD
Conferenţiar, Departamentul de Medicină, Indiana University School of Medicine, Indianapolis, SUA
TITLUL PREZENTĂRII:
Cum monitorizează celulele oxigenul?
Dr. Mircea Ivan şi grupul său de cercetare studiază răspunsurile moleculare de adaptare la hipoxie. Cercetările sale postdoctorale desfăşurate în laboratorul dr. William Kaelin la Harvard au condus la descoperirea senzorului central prin care celulele metazoare monitorizează presiunea ambientală a O2. Rezultatele sale publicate în Science în 2001 au arătat pentru prima dată că aceşti senzori sunt nişte enzime care hidroxilează proteina Hypoxia-Inducible Factor (HIF) la nivelul unor proline specifice conservate de-a lungul evoluţiei. Dincolo de largul impact preclinic, această descoperire a condus la dezvoltarea unei noi clase de stimulanţi ai producţiei endogene de eritropoietină, cu aplicaţii în corectarea anemiei din boala cronică renală. FG 4592/Roxadustat este primul inhibitor de HIF prolil hidroxilază care se apropie de implementarea clinică, completând recent multiple studii clinice de faza III în întreaga lume.
În 2007, grupul Dr. Ivan (pe atunci la Tufts University School of Medicine, Boston) a caracterizat un nou mecanism de răspuns la hipoxie bazat pe microARN-uri. Unul dintre acestea, miR-210, este universal recunoscut în prezent drept „hypoxia-miR” într-o gamă largă de răspunsuri fiziologice şi patologice. ARN-urile necodificante induse de variaţiile concentraţiei de O2 continuă să reprezinte un element de interes central al grupului Dr. Ivan. În paralel, grupul testează noi terapii experimentale antineoplazice, bazate pe inactivarea combinată a unor enzime metabolice reglate de hipoxie, în particular PDK1 şi CA9.
Dr. Ivan a fost invitat ca speaker la peste 30 de centre academice ale lumii, precum University of Pennsylvania, Yale, Harvard, MD Anderson Cancer Center, Cleveland Clinic şi KU Leuven. Articolele sale au fost citate de aproximativ 10,000 de ori în literatura de specialitate. Rolul de senzor de oxigen al HIF prolil hidroxilazelor a devenit parte din curricula studenţească, fiind inclus în ultimele ediţii ale tratatelor de largă circulaţie precum Guyton, W. Boron şi Harrison.
DATA: 22 Noiembrie 2018
ORA: 15.00-16.00
LOCUL: Amfiteatrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, Splaiul Independenței 169, București 050098
DETALII: biochimiemg@gmail.com