În urma colaborării dintre Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și Agenția Națională pentru Romi, pe parcursul lunilor Noiembrie și Decembrie 2022 sunt programate șase cursuri destinate studenților, susținute de specialiști de marcă de la nivel național și european, ei înșiși de etnie romă.
Pe 3 Noiembrie a avut loc primul curs din seria „Cunoașterea (r)omului de lângă tine! Coleg, vecin, pacient!: “Rom sau Țigan? ”Dacă nu stai cuminte, vine țiganul și te fură!”
Sociologul Gelu Duminică a fost invitatul acestui prim curs. Subiectul discuției a vizat originea și semnificația termenilor “rom” și “țigan” și înțelegerea cauzelor imaginii romilor în societatea românească actuală.
La această primă întâlnire s-au alăturat și Rector Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga și Decan Prof. Univ. Dr. Doina Drăgănescu din partea UMFCD și Dl. Iulian Stoian Șef Serviciu Politici Publice în cadrul Agenției Naționale pentru Romi.
Următoarele cursuri vor avea loc fizic, începând cu orele 19:00, în spațiile U.M.F.C.D. ce urmează a fi precizate:
- 10 Noiembrie – Prejudecată și stereotip. Sau despre cum ”noi” nu are legătură cu ”ei”
- 17 Noiembrie – Lucrul cu comunitățile de romi. Îndrumar și lecții învățate
- 24 Noiembrie – Despre discriminare. Definiții, legislație și Instituții.
- 7 Decembrie – (Infr)Acțiuni motivate de ură
- 14 Decembrie – Cunoașterea (r)omului de lângă noi
Printre formatori alături de alți învitați se numără:
- Sociologul Gelu Duminică
- Activistul în drepturile omului Costel Bercuș
- Avocatul Dezideriu Gergely
- Istoricul Ion Sandu
Pentru participare, vă invităm să completați formularul de mai jos:
Competențele dobândite în urma parcurgerii celor 6 cursuri sunt observarea și modelarea lumii în ton cu identitatea construită în relație cu alții, cetățenia activă, participarea, implicarea și construirea unui viitor durabil, rolul cetățeniei, a valorilor democratice și a drepturilor omului în societățile globale, tot mai conectate, ale zilelor noastre.
La finalul celor șase cursuri, toți participanții vor primi diplome.
Centrul de Consiliere Psihologică, Educațională și Profesională alături de Societățile Studențești s-au implicat în organizarea și desfășurarea acestor întâlniri.