UMFCD – partener activ în proiectul Orizont 2020 vCare nr. 769807
Asistenții digitali îi însoțesc pe pacienți înapoi la domiciliu: grupul internațional de cercetare „vCare” aflat sub managementul TU Dresden testează reabilitarea de mâine.
În prezent, mai mult de o treime dintre europenii de peste 75 de ani suferă de deficiențe fizice, cauzate de bolile stilului de viață, cum ar fi bolile cardiovasculare. Un accident vascular cerebral sau atac de cord are un impact profund asupra vieții cotidiene a celor afectați. În urma spitalizării după un episod acut, majoritatea pacienților se bazează pe o perioadă de reabilitare mai lungă, individualizată, în special atunci când se întorc acasă. Pentru a reduce riscul de recidivă și a putea trăi în mod independent, este necesară o schimbare activă și motivată a stilului de viață al pacienților afectați. Mulți oameni afectați consideră că adaptarea obiceiurilor alimentare, renunțarea la fumat sau sporirea activității fizice zilnice este foarte dificilă.
Cu o echipa internațională de cercetători aflați sub conducerea unor oameni de știință cu experiență din cadrul TU Dresden, proiectul „vCare” finanțat de UE investighează modul în care datele din mediul de viață, informațiile corespunzatoare privind sănătatea și interacțiunea obisnuită cu pacienții afectați pot fi legate inteligent pentru proiectarea unei tranziții personalizate, de la reabilitare la mediul de acasă.
Scopul acestui proiect este de a îmbunătăți continuitatea îngrijirii, de a preveni perturbarea monitorizării în mediul de acasă și de a testa în practică tehnologiile viitoare. Obiectivul „vCare” este, prin urmare, dezvoltarea unui antrenor virtual care să asiste, să consilieze și să motiveze pacienții în funcție de nevoile și abilitățile lor personale.
Uniunea Europeană sprijină dezvoltarea și testarea soluției în patru regiuni europene diferite, pentru următorii patru ani, cu 4 milioane de euro.
Titlul proiectului: Virtual Coaching Activities for Rehabilitation in Elderly (vCare)
Termen: 01.09.2017-31.08.2021
Valoarea finanțării: 4.044 milioane EUR
Organism de finanțare: Programul de Cercetare și Inovare al UE Orizont 2020, programul de finanțare “Personal coaching for well-being and care of people as the age”
Partneri:
- Technische Universität Dresden, Chair of Wirtschaftsinformatik, esp. Systems Development (TUD), Germania
- Stiftung FZI, Forschungszentrum Informatik am Karlsruher Institut für Technologie (FZI), Germania
- Casa di Cura Privata del Policlinico Spa (CCP), Milano, Italia
- Imaginary SRL (IMA), Milano, Italia
- AIT Austrian Institute of Technology GmbH (AIT), Viena, Austria
- TSB Real Time Location Systems SL (MYS), Valencia, Spania
- Servicio Vasco de Salud Osakidetza (OSA), Vitoria-Gasteiz, Spania
- Siveco România SA (SIV), București, România
- Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București (UMFCD), București, România
- Aarhus Universitet (AU), Aarhus, Danemarca
- Innovation Sprint (iSPRINT), Bruxelles, Belgia
- European Health Telematics Association (EHTEL), Bruxelles, Belgia
Coordonator partener UMFCD: Prof. Univ. Dr. Crina Sinescu
E-mail: crina.sinescu@umfcd.ro
Persoană de contact UMFCD: Dr. Ștefan Busnatu
E-mail: stefan.busnatu@umfcd.ro
Acest proiect a primit finanțare prin Programul de Cercetare și Inovare al Uniunii Europene Orizont 2020 în baza acordului de finanțare nr. 769807.