Unul dintre premiile creativității oferite de ARCUB – UNATC 2016 a ajuns la un student de la UMFCD
Premiile creativității ARCUB – UNATC (www.arcub.ro) se acordă studenților, masteranzilor, și doctoranzilor din mediul universitar care au capacitatea de a determina noi direcții de gândire și creație.
Din partea universității noastre, premiul a fost obținut de dl. Theodor Badea – student in anul V la Medicină. Ne face o deosebită plăcere să îi promovăm realizările și experiențele în cadrul unui scurt interviu:
Când ați început să lucrați la acest proiect și ce v-a determinat să mergeți în această direcție?
La acest proiect, care este mai mult “personal”, am început să lucrez în urma cu 2 ani, fiind motivat de întâlnirea în tren cu un baiat ce nu avea degete. Am fost impresionat de această situație și descoperind că prețul unei proteze bionice este enorm, mi-am pus problema unei alternative low-cost.
Astfel, am început să lucrez la o proteză de mână bionică și în timp am căpătat experiență precum și cunoștințe din domenii precum electronică, robotică și proiectare.
De ce îl apreciați ca fiind unul “personal”?
Pentru că reprezintă un efort financiar, sursele de finanțare fiind proprii, mai exact “de la părinți”, dar si din venituri rezultate in urma participării la stagii de practică platite.
Dezvoltarea acestui proiect reprezintă pentru mine un proces continuu, de-a lungul căruia dobândesc noi cunoștințe din diverse domenii, pentru fiecare pas înainte.
Acum sper că odată cu această apreciere voi putea atrage fonduri noi pentru a dezvolta și mai mult acest prototip.
Povestiți-ne puțin despre prototip, ce poate face el acum?
Până acum, am încercat mai multe variante ale acestui prototip. Fiind un proiect low-cost, proteza este limitată la cateva gesturi, însă cel mai important este faptul că asigură funcția de bază a mâinii, anume cea de prehensiune. Am reușit să o controlez prin comandă vocală via Bluetooth, însă adevăratul pas înainte a fost reprezentat de utilizarea unor senzori mioelectrici pentru preluarea semnalelor neuromusculare. În viitor aș dori să folosesc senzori mai performanți, componente electronice de dimensiuni mai mici, materiale noi, dar și să incerc un design mai apropiat de realitate, pentru ca un astfel de dispozitiv să fie cât mai funcțional.
Cum vă simțiți acum, că ați câștigat acest premiu?
Mă bucur că activitatea mea extracurilculară a fost apreciată de conducerea UMFCD și că am fost selectat în grupul studenților nominalizați pentru acest premiu.
Doresc să le mulțumesc tuturor pentru susținerea de care am avut parte.
Premiul creativității acordat de ARCUB – UNATC pentru acest proiect, reprezintă pentru mine o mare bucurie și mă va motiva să mă perfecționez și să continui în acest domeniu”.